OPINIE

Nieuwe kansen

voor BiblioNu

VENRAY | Bibliotheekkoepel BiblioNu wil organisatorisch en inhoudelijk de boel op de schop nemen om moderniseringen door te kunnen voeren. Tevens is het de bedoeling dat de Venrayse bieb uit het oude fabriekspand aan de Merseloseweg vertrekt, om (misschien) in het oude AH-pand aan het Henseniusplein haar intrek te nemen. Directeur-bestuurder Jimmy Hendriks van BiblioNu weet waar hij uit wil komen. Hij legde zijn toekomstvisie vast in het beleidsplan Samen Sterker! Tot hoever wil de gemeente Venray hem volgen?

Door Henk Baltussen

De bibliotheek is allang niet meer louter dat gebouw waar boeken tegen schappelijke prijzen (tegenwoordig op vele plaatsten zelfs gratis) kunnen worden geleend. De bieb is veel meer. Laat er geen misverstanden over bestaan, Hendriks voert het beleid uit wat het gemeentebestuur voorstaat. Al is hij het er nog zo mee oneens. Maar nu er toch veranderingen op til staan, dan maar direct een metamorfose. Om tot een bibliotheek te komen die klinkt als een klok, zoals Hendriks het omschrijft.
Hij ziet BiblioNu 2.0 in een gebouw waar meer organisaties hun intrek nemen. Allemaal partijen die raakvlakken met elkaar hebben en vooral met de bieb. En dat kunnen er heel wat zijn. Want de bieb van deze tijd biedt een keur aan producten aan: van lezingen tot het tonen van collecties, van kunstexposities tot workshops en ga zo maar door. Als het maar met educatie van doen heeft, met kunst en cultuur. En als het maar het terugdringen van laaggeletterdheid tot gevolg kan hebben, of liever, heeft. In Venray zijn tientallen clubs en instanties te vinden die voornoemde zaken voorstaan. Zet ze zoveel mogelijk bij elkaar in dat specifieke gebouw in het centrum van Venray (dat wat een deel van de politiek ook graag ziet) en richt een gezamenlijke backoffice in.

BiblioNu kan zelf voor nieuwe clubs zorgen. Denk aan lees- of schrijversclubjes. Neem buurgemeente Boxmeer, waar regionale schrijvers (inmiddels zo'n tachtig) zich samen met de bieb hebben verenigd in een taalcollectief dat dit jaar in Schouwburg Cuijk het boekenbal nieuw leven inblies en een regionaal boek presenteerde. Tevens kan BiblioNu 2.0 voor extra, prettige reuring zorgen in het centrum van Venray. Hendriks becijferde dat jaarlijks enkele honderdduizenden mensen meer het centrum bezoeken, omdat ze in het biebgebouw moeten zijn. Het zal elke centrumondernemer als muziek in de oren klinken. Kansen te over om een bibliotheek in Venray uit de grond te stampen die inderdaad klinkt als een klok. Wordt het een BiblioNu 2.0 of moet de bieb het zien te rooien met magere subsidies en blijft het pappen en nahouden? Het gemeentebestuur mag het zeggen.