Directievoorzitter Angelique Jansen,  wethouder Carla Brugman en burgemeester Leppink.
Directievoorzitter Angelique Jansen, wethouder Carla Brugman en burgemeester Leppink. Foto: Marcel Aerts

Hart voor honingboom

Venray | De officiële heropening van het Rabobankkantoor aan het Schouwburgplein in Venray was afgelopen donderdag.

Dit kantoor heeft een ware metamorfose ondergaan en is inmiddels volop in gebruik. Het kantoor is aangepast tot een eigentijdse omgeving waar ontmoeten en verbinden centraal staan.

Rondom de heropening wil Rabobank Horst Venray als maatschappelijke bank ook iets doen voor de gemeenschap, een bijdrage leveren aan deze regio. Dat doet ze door honingbomen te planten in alle 32 dorpskernen van haar werkgebied.

De Rabobank draagt hiermee bij aan de al geleverde inzet in deze regio voor het bevorderen van de bijenpopulatie. Rabobank Horst Venray had twee panden in haar bezit: één pand aan de Spoorweg in Hegelsom en het kantoor aan het Schouwburgplein in Venray.

De grootte en de ligging van het pand in Venray waren doorslaggevend om dat kantoor te vernieuwen. Met de voorwaarde dat er ook een mooi kantoor in Horst wordt betrokken waar alle bancaire dienstverlening mogelijk is. Daar is de Rabobank nog druk mee doende. In het nieuwe kantoor staan ontmoeten en verbinden centraal. Passend bij deze tijdgeest: wat goed is behouden, wat vernieuwd moet worden zoveel als mogelijk duurzaam en met lokale ondernemers.

Directievoorzitter Angelique Jansen: "Ik denk dat wij daarin bijzonder goed zijn geslaagd. Ons kantoor is een plaats waar medewerkers en klanten elkaar kunnen ontmoeten. Licht en ruimtelijk: met de kleurstelling in ons kantoor doen we recht aan onze afkomst uit de Peel, de afkomst waar wij trots op zijn.

Angelique Jansen, directievoorzitter Rabobank Horst Venray, onthulde samen met wethouder Carla Brugman van Venray en burgemeester Ina Leppink van Horst aan de Maas, een honingboom.

Elke dorpskern krijgt honingboom

De Rabobank plant de komende maanden 32 honingbomen, in elke dorpskern van het werkgebied één. De honingbomen worden in het najaar gepland in samenwerking met gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Bergen, dorpsraden, Stichting Landschap Horst aan de Maas en de imkerverenigingen van Venray en Horst.

De gemeenten dragen het bevorderen van de bijenpopulatie een warm hart toe. In de nazomer zijn er weinig bloeiende planten. Bijen hebben daardoor weinig voedsel en lijden honger.

De honingboom (Sophora japonica) is een boom uit de vlinderbloemenfamilie en bloeit juist in deze periode. Daarmee is de honingboom een uitermate belangrijke drachtplant voor gezonde winterbijen.

De bomen kunnen 15 tot 20 meter hoog worden. En bomen planten is niet alleen goed voor dieren, ook voor ons. Mensen die in een groene omgeving wonen, hebben minder last van depressies, diabetes, astma en angststoornissen. Ook blijkt uit onderzoek dat groen stress verminderend werkt op het lichaam.