'Dorpen door ondergrens'

HEIDE/VENRAY | Tijdens het dorpsradenoverleg (DRO) in Heide maakten de leden van de verschillende dorpsraden duidelijk dat snel in kaart moet worden gebracht aan welke woningen behoefte is in de verschillende Venrayse kernen. Jongeren trekken door te weinig woningen weg. "De kleinere kernen als Veulen en Heide dreigen daardoor door de ondergrens te zakken", stelde DRO-voorzitter Jan Nelissen glashelder.

Door Henk Baltussen

Woningcorporatie Wonen Limburg (WL), dat verantwoordelijk is voor de sociale woningbouw in de gemeente Venray, concentreert zich veel te veel op de kern Venray, als het op nieuwbouw aankomt, maakten de aanwezigen bij de DRO-bijeenkomst vorige week in Heide elkaar duidelijk. "In Venray woont twee derde van de totale bevolking in de gemeente, een derde woont in de dorpen", rekende Nelissen voor. "Dat zou ook de verdeelsleutel van de woningbouw moeten zijn. Dat is niet zo. Op dit moment wordt zo'n 90 procent van het woningenarsenaal in de kern Venray gebouwd. Dat komt ook omdat Wonen Limburg niet meer in de dorpen wil bouwen. De gemeente Venray moet in samenwerking met de dorpen een woonvisie op tafel gaan leggen. De leefbaarheid in de dorpen komt steeds zwaarder onder druk te staan."
Op de eerste plaats wil DRO dat een woonbehoefte-onderzoek in de verschillende kernen wordt gedaan. 'De gemeente moet ons daarin faciliteren'.
Dat er behoefte is aan sociale woningbouw werd nog niet zo lang geleden duidelijk in Castenray en Oirlo. Toen daar een huurwoning vrijkwam, meldden er zich in Oirlo zo'n zeventig belangstellenden, in Castenray zelfs ruim honderd. "In de dorpen staat geen dag een woning leeg", vulde Nelissen aan.

"Wonen Limburg zal zich anders moeten gaan opstellen. In het dorp Venray worden de grote plannen ontwikkeld waar zodoende tegen lagere tarieven wordt gebouwd. De gemeente moet daarover andere afspraken met Wonen Limburg gaan maken. Ze moeten tot inzicht komen dat de dorpen het op den duur anders niet meer kunnen bolwerken. We moeten hier stevig mee aan de bak."

Een uitzondering is Leunen, dat tegen Venray aanschurkt. Nelissen: "Daar komen zo'n tachtig nieuwe woningen bij door projectontwikkelaars. Omdat Leunen dicht bij Venray ligt, zijn de winkelvoorzieningen ook binnen handbereik. Dat maakt Leunen aantrekkelijk voor nieuwkomers."