'Arriva houdt zich

niet aan afspraak'

HEIDE | Wie in de buitengebieden van Venray gebruik wil maken van het openbaar vervoer, komt van een koude kermis thuis. De door vervoerder Arriva beloofde 'vlinderbussen' zijn er nooit gekomen. De dorpsraden spraken daar vorige week in Heide tijdens het Dorpsradenoverleg Venray (DRO) hun verontwaardiging over uit. Het vervoersprobleem wordt tijdens het eerstvolgende overleg met het college van B en W aan de orde gesteld. Die belofte deed DRO-voorzitter Jan Nelissen uit Oirlo.

Door Henk Baltussen

In de aanbesteding die Arriva een jaar of twee terug deed (om de verzorging van het openbaar vervoer in de gemeente Venray binnen te halen, red.) was het vervoer vanuit de dunbevolkte buitengebieden naar de zogenaamde hoofdaders daarin opgenomen. Op die hoofdaders, in de meeste gevallen de grotere, doorgaande wegen, liggen de bushalten of treinstation waar de buitengebiedbewoner vervolgens zijn weg kan vervolgen. "Die afspraak is destijds gemaakt", zegt Nelissen. "Arriva is die nooit nagekomen. De mensen moeten nu maar zien hoe ze op de plek van bestemming komen. Onacceptabel. Regelmatig krijgen we hier klachten over. Het probleem is wie we hier nu eigenlijk over aan moeten spreken. Arriva, de gemeente, provincie Limburg? Daarom leggen we het probleem op 1 oktober maar voor aan het college, dat in conclaaf zal moeten met Arriva. De gemeente weet van de afspraak en moet wat ons betreft dat snel gaan oppakken."
Extra schrijnend is het volgens Nelissen, dat mensen in het buitengebied die van openbaar vervoer afhankelijk zijn, vaak geen stem hebben in de politiek.

Nelissen: "Ze behoren over het algemeen tot een kwetsbare groep mensen die enorm wordt beperkt in haar mobiliteit. Openbaar vervoer is daarbij essentieel. Ze vinden moeilijk gehoor, weten niet bij welk loket ze moeten zijn. Daarom hebben de dorpsraden de plicht ze te helpen."