School wordt voor half miljoen De Stek

CASTENRAY | De handen voor Residence De Stek in Castenray kunnen uit de mouwen. Dorpsraadvoorzitter Bert Arts presenteerde vorige week de plannen. Financieel zijn er nog wat hobbels te nemen, maar Arts heeft alle hoop dat het goedkomt. De PvdA wil wel een handje toesteken. In de Venrayse raadscommissie stelde Twan Jansen voor de oude school De Stek, waarin het kleinschalig zorgcentrum met vijf appartementen wordt gevestigd, niet voor 50.000 euro maar voor 1 eurocent te verkopen.

Door Henk Baltussen

"Dat zou helemaal mooi zijn", zegt Arts, die zich evenwel nog niet rijk wil rekenen. "We moeten de raadsvergadering van 18 september afwachten. Maar de commissie is enthousiast over het plan. We kunnen nu waarschijnlijk snel aan de slag. Wat mij betreft begin volgend jaar starten met de verbouw, drie maanden later kunnen de mensen erin." In totaal gaat het hele project een kleine half miljoen kosten. Aanvankelijk wilde de gemeente Venray als eigenaar van het schoolgebouw 150.000 euro voor gebouw en grond hebben. "Maar in het dak zit asbest", weet Arts. "Dat moet er helemaal af. Dat kost ons 100.000 euro. Daarom heeft de gemeente het aankoopbedrag met een ton verlaagd."
Nog voor de Resident De Stek klaar is, spreekt Arts al van een luxeprobleem. "Voor de vijf appartementen hebben we al vijf gegadigden. Worden er dat meer dan vijf, dan moeten we met een puntensysteem gaan werken. Dat doet de stichting die voor De Stek is opgericht zelf. Het is dus niet wie het eerst komt, wie het eerst maalt."

De oude school wordt zoveel mogelijk in tact gehouden. Klaslokalen worden bijvoorbeeld woongedeelten voor maximaal twee bewoners per unit. In een centrale ontmoetingsruimte kunnen de bewoners elkaar treffen. Ook een logeerkamer (voor bijvoorbeeld een mantelzorger) en een multifunctionele ruimte (wijkverpleegkundige, fysiotherapeut) worden onderdeel van het zorgcentrum. Op het dak komen zonnepanelen te liggen. Arts: "Op den duur hopen we De Stek energieneutraal te hebben." De Stek is in eerste instantie bedoeld voor mensen uit Castenray, inwoners van het naastgelegen Oirlo komen in tweede aanleg aan de beurt.
De leden van de raadscommissie gaven aan wel benieuwd te zijn naar de huurkosten. Hier en daar rezen wat twijfels over het sluitend krijgen van de exploitatie. Venray Lokaal vond zelfs dat huurders het vel over de oren worden getrokken met maandelijkse servicekosten van 120 euro. "Er moet geen onzin worden verkocht", was de reactie van Arts.