Portret Gerard Custers.
Portret Gerard Custers. Oude foto

Gerardus Custers

Venray | Gerard Custers werd op 8 december 1828 in Venray geboren als zoon van Johannes (Jan) Custers en Petronella Manders.

Vader Jan was landbouwer en woonde 'án de Krusse'. Gerard werd hoefsmid en had een smederij op de plek waar anno 2018 op Langstraat 90 een fietsenwinkel is gevestigd.

Gerard trouwde op 5 mei 1862 met Wilhelmina Janssen die op 1 oktober 1829 in Venray geboren werd. Uit dit huwelijk werden twee zonen geboren: Peter Johannes en Mathijs. Wilhelmina overleed op 31 juli 1867 en op 25 januari 1869 hertrouwde Gerard met Geertruida Tillemans uit Sambeek. Ze kregen een dochter: Willemina.

De beide zonen werden smid en toen het tijd werd om zijn bedrijf over te doen aan een van zijn zonen, kon Gerard geen keuze maken. Daarom liet hij zijn zonen 'toeke trekke' (strootje of lucifer trekken. Een stukje stro of een lucifer werd in twee ongelijke delen gebroken en wie het langste eind trok, was winnaar.) Peter trok aan het langste eind en zette het bedrijf aan de Langstraat voort. Mathijs kreeg op 19 mei 1901 vergunning om een smederij aan de Grote Markt te beginnen. Geertruida stierf in Venray op 25 september 1908 en Gerard stierf eveneens in Venray op 24 november 1916. De foto is van begin 1900.

Foto: Privécollectie familie Custers Venray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray