Lon van Alst (links) van Venray snelt voorbij haar tegenstander.
Lon van Alst (links) van Venray snelt voorbij haar tegenstander. Foto: Rikus ten Brücke

"Ik wil kampioen worden"

Venray-Deurne 4-2 (3-1). Doelpunten Venray: Jans Manders (2x), Stella Wientjes en Imke Huggers.

Venray | Op de eerste wedstrijddag wonnen de hockeysters van MHCV in de vierde klasse het thuisduel met Deurne: 4-2. De thuisploeg begon sterk aan het duel en leidde halverwege met 3-1. Na de pauze wist MHCV de voorsprong te behouden en de eerste zege in het nieuwe seizoen te behalen. Speelster Lon van Alst is duidelijk over de doelstelling van het jeugdige, Venrayse team. "Ik wil kampioen worden."

Door Henk Lammen

Een week eerder hadden de Venrayse hockeysters de gasten uit Deurne in een oefenduel nog afgedroogd met 9-3. Afgelopen zondag ging het op sportpark De Wieën een stuk moeizamer. Deurne nam in de openingsfase het initiatief, speelde sterk en kwam in de eerste minuten al op een 0-1 voorsprong. "Wij speelden in dezelfde opstelling en gebruikten de tactiek van het oefenduel. Deurne had zich daar goed op ingesteld. Echt slim van hen", keek middenvelder Lon van Alst terug op de matige start van haar ploeg.

Haar zus Joni stond vervolgens al snel aan de basis van de gelijkmaker van Venray. Zij kwam op snelheid op om vervolgens Jans Manders op maat te bedienen. Voor haar was het een koud kunstje om de 1-1 binnen te tikken. Venray drukte daarna door en kwam voor rust nog op een 3-1 voorsprong. Stella Wientjes schoot een strafcorner schitterend binnen en bracht de thuisploeg op 2-1. In de 26e minuut bepaalde Jans Manders met haar tweede treffer van de dag de ruststand op 3-1.

Na de rust verkeek Venray zich op de veerkracht van de gasten. Deurne werd wel onder druk gezet, maar wist het doel vooralsnog schoon te houden. Sterker nog, met een tweede treffer kwamen de gasten weer helemaal terug. De oranje-groene formatie was niet aangeslagen en pakte de draad weer op. Met een vierde treffer werd het duel definitief beslist. Joni van Alst stond opnieuw aan de basis door Eva Verschuuren te bedienen. Zij legde de bal voor op Imke Huggers die beheerst afrondde: 4-2.

De opluchting was na afloop groot bij de Venrayse ploeg. "Maar het was wel dik verdiend", onderstreepte de 18-jarige Lon van Alst de eerste zege op de openingsdag. "We waren gewoon beter. Al moesten we na een slap begin eerst even wakker worden." Van Alst is eerstejaars studente gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht en maakte de overstap van de A-jeugd naar het eerste team. Van de formatie van vorig seizoen bleef alleen Annelieke Creemers over. Vijftien hockeysters kwamen over uit de jeugd van de Venrayse hockeyclub.

Lon heeft er volop vertrouwen in dat het piepjonge, talentvolle team hoge ogen gaat gooien in de vierde klasse. Vorig jaar pakte zij met de A-jeugd van Venray de titel, dat smaakt naar meer. Haar eigen doelstelling is zo klaar als een klontje. "Als het aan mij ligt worden we kampioen", lacht ze. "We hebben dan wel een jong team, maar zijn wel meteen op elkaar ingespeeld omdat we vorig seizoen al samen hebben gespeeld. We gaan in ieder geval voor een klassering in de top."

De jeugdige hockeyster speelt na haar terugkeer uit Canada, waar ze vijf jaar met het gezin woonde, vanaf haar elfde jaar bij Venray. Ze doorliep alle hoogste jeugdelftallen om nu door te stromen naar het eerste seniorenteam. Met haar rushes aan de rechterzijde geeft de technisch begaafde Van Alst een voortdurende impuls aan de aanvalsdrang van de Venrayse ploeg.

"Scoren doe ik niet", erkent ze ruiterlijk. "Ik geef de bal meestal af. Ik ben meer van de assist. We zijn met een enorm fanatiek stel, positief ingesteld. Dat resulteert hopelijk ook dit seizoen in goede resultaten. Ik heb in ieder geval heel veel zin om lekker te gaan knallen."