Van links naar rechts: Tiny Meulendijks (bestuurslid), Toon Jenniskens (penningmeester), Toos Arts (secretaris), Jan van de Pas (voorzitter)
Van links naar rechts: Tiny Meulendijks (bestuurslid), Toon Jenniskens (penningmeester), Toos Arts (secretaris), Jan van de Pas (voorzitter) Foto: Rikus ten Brücke

Piëlboulers klaar voor de toekomst

Ysselsteyn | Het clubhuis van jeu-deboulesvereniging de Piëlboulers uit Ysselsteyn is de afgelopen maanden flink onder handen genomen. Wethouder Anne Thielen verzorgt zaterdag de officiële opening van het gebouw aan het Lovinckplein.

Door Sven Poels

Sinds 2001 was het zalencomplex van horecabedrijf Roelanzia in hartje Ysselsteyn in de winterperiode het 'thuis' van de jeu de boulers in Ysselsteyn. "De vereniging 'de Piëlboulers' werd officieel opgericht in maart 2008", vertelt voorzitter Jan van de Pas (76). "Omdat de eigenaar van Roelanzia de zaal vanaf november 2017 ging verhuren aan een plaatselijke ondernemer, raakten we ons eigen plekje kwijt. In de winter hebben we gebruik kunnen maken van een leegstaande loods aan de Ringweg en zijn we naarstig op zoek gegaan naar een nieuwe locatie." De keuze viel op Lovinckplein nummer twaalf, een leegstaand gebouw pal naast basisschool St. Oda. Mede dankzij een onderhandse lening van lid Lambert van Vegchel werd de koop rond gekregen. "In maart ontvingen we de beschikking en zijn we begonnen met de verbouwing. Er moest ontzettend veel gebeuren: de binnenmuren zijn verwijderd, nieuwe kozijnen zijn geplaatst, een binnenbaan is aangelegd, er is een nieuwe keuken in gezet en een kleine kantine ingericht met tafels en stoelen via de leden." De preses dankt de vele vrijwilligers – "Bijna alle leden" – en professionals die hun handen uit de mouwen staken. "Bedrijven en vakmensen uit Ysselsteyn hebben gratis of voor een klein prijsje hun medewerking verleend. Daarnaast hebben we een financiële bijdrage gekregen van de dorpsraad en het coöperatiefonds van de Rabobank. En er loopt nog een subsidieaanvraag bij de gemeente Venray, waar we vol spanning op aan het wachten zijn." Door de renovatie van het nieuwe clubhuis is de Piëlboulers klaar voor de toekomst. De jeu de boulesvereniging telt momenteel zo'n 85 leden met een gemiddelde leeftijd van boven de zeventig, maar als het aan het bestuur ligt komt er de komende jaren wel wat verjonging. Van de Pas hoeft daarvoor niet ver te zoeken: "Volgend jaar gaan we proberen om bij de basisschool een groepje bij elkaar te krijgen."

De voorzitter beschrijft de sfeer in het clubhuis als 'gemoedelijk en ontspannen bezig zijn'. "Het is prestatiegericht, maar ik wil ook benadrukken dat de leden op een enorm vriendelijke en fijne manier met elkaar omgaan. Mensen leren elkaar kennen en maken naderhand een uitstapje. Die onderlinge banden en contacten zijn heel belangrijk." Het zijn niet alleen mannen die elkaar vinden: "We hebben evenveel dames als heren. Iedereen is welkom." Vijf avonden in de week wordt er door verschillende groepjes van zo'n vijftien tot twintig personen gebruik gemaakt van het gebouw. "In de zomer wordt er ook door grotere groepen op de buitenbaan op het Lovinckplein gespeeld." Komende zaterdag (15 september) om 14.00 uur is de officiële opening van het gerenoveerde clubhuis door wethouder Anne Thielen. "We hopen op nogal wat belangstelling. We hebben ook aan de kinderen gedacht, dus ik verwacht wel een behoorlijke toeloop." Daarna kan de rooskleurige toekomst beginnen: "We kunnen de komende jaren goed vooruit."