'Roy de Ruiter is échte oorlogsheld'

De Haag| Apache-piloot Roy de Ruiter (37) is benoemd tot oorlogsheld wegens het meermaals redden van Nederlandse militairen in Afghanistan. Hij deed dat met gevaar voor zijn eigen leven, terwijl hij in zijn helikopter langdurig werd beschoten door Talibanstrijders. De Ruiter toonde ook 'uitzonderlijke moed' bij het verlenen van vuursteun aan militairen die gewonde collega's probeerden af te voeren.

Koning Willem-Alexander onthulde de heldendaden van De Ruiter op vrijdagmiddag tijdens een feestelijke ceremonie op het Binnenhof in Den Haag. De Ruiter werd met een klap op de schouder geslagen tot ridder en kreeg de zeer zelden uitgereikte Militaire Willems-Orde persoonlijk opgespeld door de koning. Het eremetaal is de hoogste dapperheidsonderscheiding van Nederland. Slechts drie andere nog levende personen mogen zich ook ridder noemen. Een van de heldendaden was toen De Ruiter op 6 september 2009 hielp bij het ontzetten van een groep Nederlandse commando's die diep in vijandelijk gebied ingesloten waren geraakt. Een van hen, de Venrayse korporaal Kevin de Rijdt, was daarbij fataal gewond geraakt.

De vader van Kevin, Paul van de Rijdt, woonde de ceremonie op uitnodiging van Defensie en Roy de Ruiter persoonlijk bij. "Het was erg bijzonder", zegt hij. "Want je kent de verhalen, maar nu kijk je de man die er met gevaar voor eigen leven mede voor heeft gezorgd dat het lichaam van Kevin veilig naar huis is gekomen en niet in handen van de Taliban is gevallen, recht in de ogen. Ja, natuurlijk zijn we hem dankbaar. En dat heb ik hem vrijdag ook persoonlijk laten weten. Voor ons is Roy een échte oorlogsheld. Hij was op zijn beurt ook erg vereerd dat er iemand van ons bij was."

De Ruiter voorkwam dat meer commando's sneuvelden, onder wie Gijs Tuinman, die ook is geridderd voor het in veiligheid brengen van zijn mannen op deze dag. Tijdens de evacuatie bleek tevens dat het vest van Van de Rijdt is achtergebleven. Alle informatie over de operatie en tactieken stond hierin. Als dit vest in handen kwam van de Taliban, waren de Nederlandse troepen direct in gevaar. Roy de Ruiter bedacht zich geen moment en besluit het vest te zoeken. Omdat het met zijn sensors van grote hoogte niet lukte, besloot hij laag en langzaam over te vliegen om het met het blote oog te zoeken. Zo wist hij het vest te lokaliseren en alsnog te vernietigen.

Dialoogcafé over Omzien naar elkaar

Venray | Op woensdag 12 september van 19.30 tot 22.00 uur gaat het tijdens het maandelijkse dialoogcafé in Proeflokaal Goesting in Venray over Omzien naar elkaar.

Ook de nationale Week van de Dialoog (van 2 tot en met 9 november) staat in het teken van het thema Omzien. De vrijwilligers en gespreksleiders van Venray in Dialoog doen dit jaar weer mee aan de Week van de Dialoog. Met het thema wil de werkgroep bijdragen aan een gemeente met buurten waarin het goed samenleven is.

Gespreksleider Wilco van der Bas zet op 12 september de eerste stap tijdens het dialoogcafé. De werkgroep Venray in Dialoog heeft als droom om tijdens de Week van de Dialoog op vele plekken in Venray dialoogtafels te organiseren waar wordt gesproken over het thema Omzien naar elkaar, hoe doe je dat? Aanmelden voor de dialoogtafel kan via info@venrayindialoog.nl.