SP en WL blijven botsen

VENRAY | Wonen Limburg (WL) wil nog geen officiële reactie geven op het rapport Brukske Schimmelwijk dat de woningcorporatie ruim twee weken terug kreeg aangeboden van SP Venray en Actiegroep voor een Gezonde Wijk. "We bestuderen het nog", zegt WL dat aangeeft dat de SP een paar keer een gesprek met de corporatie vermeed over de problematiek in Brukske en het onderzoek dat de SP ernaar deed. "Dat klopt", zegt Bert Vermeulen van de SP.

Door Henk Baltussen

"We wilden eerst het onderzoek helemaal hebben afgerond", vervolgt Vermeulen die stelt dat Wonen Limburg dat onderzoek zelf had moeten doen. "Als je belangrijk vindt dat de mensen gezond kunnen wonen pak je dat op. Dat hebben ze nagelaten."

In het rapport wordt duidelijk dat enkele honderden huurders in de Venrayse wijk problemen hebben met vocht en schimmel in hun woningen. 446 van de 776 huurders namen deel aan het grootscheepse onderzoek. Een woordvoerder van WL wil wel zeggen dat het rapport nog geen aanleiding is tot extra actie. "Dat wordt later pas duidelijk. Maar voor het rapport uitkwam zijn we al in Brukske aan de slag gegaan."
Toen WL lucht kreeg van een onderzoek dat liep naar de aanwezigheid van vocht en schimmel in huurwoningen, is contact opgenomen met de SP. "Helaas is de SP nooit ingegaan op onze uitnodiging voor een gesprek," zegt Ger Peeters, bestuurder van Wonen Limburg. "Uiteraard hebben wij niet gewacht op het gesprek en het rapport en zijn we zelf aan de slag gegaan."
Eind dit jaar moeten in Brukske de vele honderden huurwoningen van WL volledig geïsoleerd zijn. Ook worden op daken die daarvoor geschikt zijn zonnepanelen geplaatst. WL kan echter niet garanderen dat de vocht- en schimmelproblematiek dan is opgelost. "Ook al zijn de woningen energetisch verbeterd, het belang van ventileren blijft onverminderd", zegt Peeters. WL constateerde in Brukske dat wasgoed vaak binnen wordt gedroogd zonder extra ventilatie en met douchen zou dat eveneens het geval zijn. Met extra voorlichting aan huurders wil WL het belang van woningventilatie aangeven. Tevens geeft WL aan dat het op technisch vlak wel een keer ophoudt.
Vermeulen wil dat WL de huurders in elk geval serieus neemt. "De LP van extra ventileren zet WL telkens opnieuw op. Als WL het niet kan oplossen moet WL een expertisebureau inschakelen. Wonen Limburg moet onderkennen dat het probleem er is."