Vraagtekens bij verkoop woning

CASTENRAY | De verkoop van een woning aan de Lollebeekweg 60 in Castenray zorgde vorige week in de raadscommissie Werken en Besturen voor de nodige gefronste wenkbrauwen. De gemeente Venray doet als eigenaar de woning van de hand voor 200.000 euro, 75.000 euro onder de taxatiewaarde. CDA: "Je moet geen cadeautjes weggeven."

Door Henk Baltussen

In de huidige woningmarkt die overspannen is lijkt zo'n groot verschil op z'n minst vreemd, stelde het VVD in vragen aan wethouder Jan Loonen. Guus Reintjes van coalitiepartij CDA sprak over het weggeven van cadeautjes. "Zo word je aan onderhandelingstafels niet meer serieus genomen."
Het betoog van Reintjes klonk bij oppositiepartij VVD als muziek in de oren.
Wethouder Loonen gaf aan dat de woning al tien jaar te koop stond. "Er waren biedingen van nog lagere bedragen. Als de gemeenteraad denkt dat het bod te laag is, gaat de verkoop niet door. Dit pand is al vaker aan de orde geweest. En wij geven geen cadeautjes weg. "

De VVD vroeg zich af waarom geen makelaar is ingezet. Loonen zei de meerwaarde van een makelaar niet in te zien en dat de werkwijze bij verkoop van gemeentelijke panden zo is dat de gemeente dit zelf doet. "Daarom hebben we het zelf in de hand gehouden. In de openbare verkoop was er geen belangstelling van kopers."

Het perceel inclusief de woning was in Castenray onderdeel van een groter geheel dat momenteel in de verkoop is als woningbouwlocatie. De gemeente Venray heeft het gehele perceel in 2009 gekocht met als doel uitbreiding van woningbouw in Castenray. Bij de aankoop was het tevens de intentie van de gemeente de woning op het perceel te verkopen. Die verkoop nam de nodige jaren in beslag. In woning zitten nu nog antikraak-bewoners.

CDA en VVD willen de verkoop aan de orde brengen in de raadsvergadering van 18 september.