De schrik slaat bij CDA om het hart

VENRAY | Burgemeester Hans Gilissen erkent dat de gemeente Venray een capaciteitstekort bij de politie heeft. Uitbreiding is noodzakelijk, maar dat gaat naar alle waarschijnlijkheid niet gebeuren, zegt hij in één adem. "We zullen het ermee moeten doen", liet hij in de gemeenteraadscommissie van vorige week weten. De politiek reageert zorgelijk. "Er moet meer politie komen", stelt Petra van Duijnhoven van het CDA, de grootste partij in Venray.

Door Henk Baltussen

Op 28 juni nam de Venrayse gemeenteraad een motie aan waarin zorgen werden geuit over de ondermaatse politiecapaciteit. Het college heeft de Minister van Justitie en Veiligheid inmiddels per brief dringend verzocht om tot een heroverweging van de capaciteitsverdeling te komen. Of dit tot resultaat gaat leiden, valt te bezien. Mocht dit alles tot niets leiden 'dan rest het bevoegd gezag niets anders dan voor de nabije toekomst stevige keuzes op inhoud te gaan maken', staat in een raadsvoorstel te lezen.
Burgemeester Gilissen stelt dat het politietekort in Venray relatief hoger is dan in menig andere gemeente. "Dat durf ik wel uit te spreken. We zullen inderdaad keuzes moeten maken. Eventueel kunnen we gebruikmaken van flexteams. Maar alle gemeenten hebben capaciteitsproblemen. Dat vinden de provincies ook. Het is een moeilijke kwestie. Omdat overal tekorten zijn zal het erg moeilijk worden om er meer agenten bij te krijgen."

CDA-raadslid Petra van Duijnhoven toonde zich erg ongerust: "Meer politie moet. De personele sterkte is nu in disbalans met de werklast. En keuzes maken moeten we niet willen. Hoe moeten er die dan uitzien? Wat blijft er over van het politiewerk, wat betekent dit voor het veiligheidsgevoel van onze inwoners? De schrik slaat me om het hart."
Cees de Vocht van Venray Lokaal maakte zich evenals Van Duijnhoven zorgen over het veiligheidsgevoel. "Hoe zit dat? Wordt dat gemeten."
De derde coalitiepartij D66 vroeg zich af of er andere mogelijkheden zijn om de capaciteitsproblemen het hoofd te bieden. Inzet van de straatcoaches op jeugdoverlast is volgens het college een mogelijkheid. Ook samenwerken met partners in de Venrayse wijkteams wordt genoemd en de inzet van de centrumondersteuner voor personen met verward gedrag in het winkelgebied, alsmede het verder intensiveren van samenwerking tussen politie en boa's.
Van Duijnhoven wil de problematiek aan de orde stellen in de raadsvergadering van 18 september. "Geen slecht idee dat de raad zich daarmee bezighoudt", vindt Gilissen.