Voorzitter Mark Schapendonk van de werkgroep Venray Dementievriendelijk.
Voorzitter Mark Schapendonk van de werkgroep Venray Dementievriendelijk. Foto: Persfoto

Week van de Dementie

Venray | In de Week van de Dementie, van maandag 17 tot en met vrijdag 21 september, houdt de werkgroep Venray Dementievriendelijk een groot aantal activiteiten rond het thema dementie.

Niet uitsluitend voor mensen met dementie met hun mantelzorgers en familieleden, maar ook voor iedereen in Venray die hier graag meer over wil weten.

"Mensen met dementie blijven steeds langer thuis wonen", zegt Mark Schapendonk, voorzitter van de werkgroep. "Daardoor blijven zij ook langer meedoen in de Venrayse samenleving. En dan is het goed dat die samenleving weet wat dementie is, zodat men hier ook goed mee om kan gaan. Het taboe op dementie wordt zo doorbroken en mantelzorgers staan er niet langer alleen voor."

Voor het programma Venray Dementievriendelijk is in Venray een breed draagvlak ontstaan. Er zijn ambassadeurs actief namens de centrumondernemers, de horeca, de bankensector, de industrie en het onderwijs.

Ook de media, culturele organisaties, ouderenverenigingen, huisartsen, de bibliotheek, Wonen Limburg en een mantelzorgmakelaar zijn van de partij. Schapendonk: "We zijn erg blij met zoveel enthousiaste medewerking. Venray is wat dat betreft een voorbeeld voor alle dementievriendelijke gemeenschappen in Noord- en Midden-Limburg. Zeker niet in de laatste plaats is dat ook te danken aan de gemeente Venray, die het belang van ons programma erkent en van meet af aan met ons in dit project is gestapt."

Hoogtepunt feestelijke afsluiting in schouwburg

In de Week van de Dementie wordt een uiteenlopend programma geboden van informatiebijeenkomsten, kunst, film, muziek, dans en voordrachten. Met als hoogtepunt een feestelijke afsluiting in de Venrayse schouwburg op Wereld Alzheimer Dag, vrijdag 21 september.

Die heeft als thema 'dementie krijgt een stem'. Dan treedt een aantal Venrayse koren op, waaronder het Alzheimer Café koor, bestaande uit mensen met dementie en hun begeleiders.

"Het belooft een bijzondere afsluiting van het programma te worden," zegt Schapendonk, "mede gezien de deelname van het Alzheimer Café-koor. Daar zijn we bijzonder trots op!"

Alzheimer Café Venray open

Venray | Op maandag 10 september is het Alzheimer Café Venray open. Het thema van de avond is: Ondersteuning Fysiotherapie en Ergotherapie bij dementie. Het Alzheimer Café Venray vindt plaats in De Kemphaan, Kennedyplein 1 in Venray. Inloop is vanaf 19.00 uur en aanvang van het programma is om 19.30 uur. De avond wordt uiterlijk 21.30 uur afgesloten. De toegang is gratis. Voor meer informatie neemt contact op met de avondcoördinator Alzheimer Café regio Venray, Joke Halmans, via telefoon 06-53730515.