Afbeelding
Foto:

Bevrijder Lionel Roebuck overleden

Venray | In Kings Acre in Hereford (Groot-Brittannië) is vorige week vrijdag op 94-jarige leeftijd Lionel Roebuck overleden.

Hij was een van de militairen van het tweede bataljon van het East Yorkshire Regiment, dat op 17 oktober 1944 vanaf Overloon naar Venray oprukte via de Endepoel en de Overloonseweg. Een deel van het bataljon werd ingekwartierd aan de oostkant van Venray, nabij Servatius. Zij zijn hier een paar weken gebleven voordat ze verder trokken. Roebuck behoorde tot de eerste bevrijders van Venray.

Hij had zich in 1943 met vier vrienden, die zich The Five Yorkshire Pykes (vlegels) noemden, gemeld als vrijwilliger in het Britse leger. Op 6 juni landde hij met het geallieerde invasieleger op het strand van Normandië. De strijd daar heeft ongeveer twee maanden geduurd, maar toen de Duitse linies eenmaal doorbroken waren, werd in enkele weken naar Nederland opgerukt met de bedoeling om weer een paar weken verder voor Berlijn te staan.

De slag om Arnhem heeft echter veel roet in het eten gegooid. Roebuck heeft de oorlog tot het einde meegemaakt, alhoewel hij een paar maal gewond is geraakt. De gevolgen van deze verwondingen hebben het verdere leven van Lionel voor een groot deel bepaald. Hij is al vrij snel na de oorlog begonnen om zijn ervaringen en herinneringen van de veldtocht vanaf Normandië tot in Duitsland tot in detail op te schrijven.

Tijdens het schrijven had hij natuurlijk ook momenten dat hij zich de precieze details niet meer kon herinneren en daarom is hij samen met zijn vrouw een paar keer naar Nederland, en dus ook in Venray, geweest om met mensen te praten over deze details.

Ook heeft hij in de jaren tachtig meegewerkt aan het boek Slag in de schaduw, waarin de slag bij Overloon uitvoerig wordt behandeld. Bij de jaarlijkse herdenkingen op het strand van Normandië was hij een trouwe gast en zo kon het gebeuren dat hij een paar jaar geleden de hoge Franse onderscheiding Legion d'Honneur kreeg uitgereikt. Hij was geweldig trots op deze onderscheiding.

De familie van Lionel heeft geen namen en adressen van mensen uit Venray die Lionel hebben gekend of ontmoet. Mochten er mensen zijn die willen reageren, dan kunnen ze dat doen naar het volgende adres: family Brown, 10 Dewpond Close Holmer, Hereford HR4 9RR, United Kingdom. Met de dood van Roebuck is het aantal nog levende veteranen weer kleiner geworden.

Foto: Lionel en Elsie Roebuck op hun 70e trouwdag.


Kiwanis kart voor goede doel

Ysselsteyn | Serviceclub Kiwanis Schieëpersland heeft een nieuwe activiteit ontwikkeld. Op Raceway Venray konden teams tegen elkaar karten. De bedoeling was om in twee uur tijd zoveel mogelijk rondes af te leggen, voor de eer en voor het goede doel De Hazekeutel.