Vervolg van voorpagina

BiblioNu heeft snel geld nodig

VENRAY | De plannen die directeur-bestuurder Jimmy Hendriks met BiblioNu heeft zijn niet alleen noodzakelijk, er spreekt ook ambitie uit. Maar hij zal nog volop strijd met de gemeente Venray moeten leveren om ervoor te zorgen dat zijn nieuwe Venrayse biebbouwwerk geen luchtkasteel wordt.

Het geld in combinatie met tijd en vertrouwen speelt volgens Hendriks daarin een cruciale rol. Kijkend naar de korte termijn wil, nee, moet hij ergens geld vandaan halen om 2019 te kunnen overleven. Dat ergens kan alleen maar bij de gemeente Venray zijn.

Hendriks: "BiblioPlus is volledig afhankelijk van subsidies. Wij hebben vrijwel geen andere inkomsten. Voor volgend jaar zal het subsidiebedrag omhoog moeten om te kunnen overleven."
Op dit moment besteedt Venray jaarlijkse 14,06 euro per inwoner (Venray heeft er 43.000) aan BiblioPlus (Horst 12,58 euro). Dat is ver beneden het landelijke gemiddelde van 21,70 euro. "Wordt het bedrag per inwoner naar 17,15 euro opgetrokken, dan zijn we eruit", rekent Hendriks voor.


Thielen: "Eigen schuld van bieb"

VENRAY | Dat BiblioNu financieel op zwart zaad zit, is volgens wethouder Anne Thielen zijn eigen schuld. Biebbestuurder Jimmy Hendriks nuanceert dat.

Thielen: "De bieb heeft te weinig geanticipeerd op de toekomst. De bedrijfsvoering is onveranderd gebleven." Dat antwoordde ze vorige week op vragen tijdens een raadscommissievergadering. In die vergadering kwam ook ter sprake waarom Venray met de biebsubsidie zover onder het landelijk gemiddelde zit en of dat bedrag niet omhoog moet? "Nee", zei Thielen. "Daar ben ik het niet mee eens. Gemeenten zijn lastig met elkaar te vergelijken. Overal is bijvoorbeeld de huisvesting anders en dat geldt ook voor het soort projecten van biebs."

Bieb-bestuurder Jimmy Hendriks weigert de schuld bij één partij neer te leggen. "Alle partners hebben steken laten vallen. Vanaf 2015 is er een nieuwe biebwet. Op welke wijze heeft de gemeente Venray dit ter hand genomen? Begrijp me goed, ook BiblioNu heeft te weinig gedaan, maar om alle schuld in de schoenen geschoven te krijgen gaat te ver."
Henk Bisschops (PvdA) uitte tijdens de commissievergadering zijn zorgen aangaande de eventuele verhuizing van de bieb naar een nieuw pand.

"De bieb zit in zwaar weer. Betaalt de gemeente de verhuizing?" Wethouder Thielen: "Dat zijn we aan het uitzoeken." Doet de gemeente dat niet, dan ontstaat er een probleem, volgens Bisschops. "De bieb mag niet omvallen. Het zou de tweede grote instantie zijn die omvalt."

Onacceptabel volgens Bisschops die doelde op het omvallen van kunstencentrum Jerusalem dat door mindering van subsidies het bijltje erbij neer moest gooien."
Hendriks geeft aan dat een verhuizing zo'n 350.000 euro gaat kosten. Hetzelfde bedrag geldt voor Horst waar de bieb eveneens verhuisplannen heeft.
Veel over die plannen is er volgens Hendriks nog niet te vertellen. "Er heeft wel een schouw plaatsgevonden door de gemeente van het huidige biebpand. Ik weet nog niets van de uitkomsten. Dat had natuurlijk wel gemoeten."


'Eerst visie, dan nieuwbouw bieb'

VENRAY | Politieke partijen als ProVenray, de PvdA en Samenwerking Venray willen eerst een visie horen over BiblioNu nieuwe stijl, alvorens er van verhuizing sprake kan zijn.

"Onze toekomstplannen liggen er", zegt BiblioNu-bestuurder Jimmy Hendriks. "De gemeente Venray heeft nu en ook in het verleden geen expliciete keuze voor een bibliotheekvoorziening gemaakt."

Wethouder Thielen verwacht daar eind dit jaar mee te komen. In de toekomstplannen van BiblioNu staat onder meer te lezen dat de bibliotheek gratis zou kunnen worden. Het ledenaantal van BiblioNu (Venray en Horst samen) schommelt al jaren rond de 17.000. "De gratis bieb biedt nieuwe kansen, het bereik wordt groter en het imago van de bieb verbetert", legt Hendriks uit. "De bibliotheek moet nog meer gaan investeren in vaardigheden die burgers nodig hebben om deel te kunnen nemen aan de maatschappij." In de gemeente Venray wonen tussen de 3.000 en 3.500 inwoners die laaggeletterd en hierdoor vaak ook niet digi-vaardig zijn. Om dat aantal substantieel lager te krijgen wil BiblioNu met partners gaan samenwerken bij het ontwikkelen van reken- en taalvaardigheden.
Tevens moet het aanbod van de toekomstige BiblioNu worden uitgebreid met onder meer workshops, lezingen, exposities en leeskringen.

In het nieuwe Taalhuis kunnen laaggeletterden elkaar ontmoeten en worden gestimuleerd tot taalontwikkeling. Daarbij kan hij of zij worden doorverwezen naar de juiste taalaanbieder.


'Meer werkdruk en verzuim'

VENRAY | In 2017 is er een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitgevoerd bij BiblioNu. Daaruit bleek dat de structuur van de huidige bibliotheekorganisatie aan vernieuwing toe is.

Uit het onderzoek kwamen toenemende werkdruk, verzuim en onzekerheid naar voren. Dat staat te lezen in Samen Sterker!, het nieuwe vierjarig beleidsplan van BiblioNu. En ook: 'Huidig functioneren, ontplooiing en groeimogelijkheden per medewerker moeten in beeld worden gebracht. Zo kan er een selectie worden gemaakt van geschikte medewerkers. En willen ze wel verder? Er kan ook naar voren komen dat sommige medewerkers wellicht niet te plaatsen zijn.'
BiblioConsult, een bureau dat advies en begeleiding geeft, meldt in zijn rapport ook dat BiblioNu 'absoluut niet voldoet aan de randvoorwaarden van een toekomstbestendige bibliotheek.'