Jimmy Hendriks, directeur-bestuurder van BiblioNu:
Jimmy Hendriks, directeur-bestuurder van BiblioNu: "Gaat de raad met het beleidsplan akkoord, dan krijgt Venray een bieb die klinkt als een klok." Foto: Rikus ten Brücke

Bieb op alle fronten op de schop

VENRAY | BiblioNu is, zoals het nu is georganiseerd, niet meer van deze tijd, zit financieel in zwaar weer en moet volledig op de schop om toekomstbestendig te worden. Aan ontslagen valt niet te ontkomen. Directeur-bestuurder Jimmy Hendriks heeft zijn plannen klaar.

Door Henk Baltussen

Zestien maanden staat Jimmy Hendriks nu aan het roer van BiblioNu met vestigingen in Venray en Horst en negentien schoolbiebs. Dat hij in een slechte film terecht is gekomen, weigert hij te beamen. "Ik laat me geen woorden in de mond leggen. Maar ik zit wel in een film met een onvoorspelbaar einde." Op de eerste plaats maakt hij zich kopzorgen over 2019. Zoals het er nu voor staat kunnen vanaf begin volgend jaar door geldgebrek de rekeningen niet meer worden betaald, omdat ook de bodem van de reservepot in zicht is. Het biebgebouw aan de Merseloseweg is verouderd. Die kosten zijn voor rekening van BibloNu. "Daar is een voorziening voor. Dat geldt overigens niet voor al het onderhoudswerk", haast Hendriks zich te zeggen. "De dakconstructie valt buiten die afspraak. Er moet een compleet nieuw dak op. Dat gaat 140.000 euro kosten."

Of die vernieuwing nodig is omdat er verhuisplannen van de Venrayse bieb op stapel staan (het oude, leegstaande AH-pand aan het Henseniusplein komt daarvoor in aanmerking), is onbekend. Gemeenteraad en college moeten daar nog een besluit over nemen. Hendriks heeft zijn toekomstvisie in een beleidsplan neergelegd. Dat rapport Samen Sterker! verscheen eind vorige week.
Daarin staat ook dat op inhoudelijk en organisatorisch gebied BiblioNu een metamorfose moet ondergaan, niet alleen om te kunnen overleven, maar ook om aan de moderne eisen en taken te kunnen voldoen. "Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan doelgericht subsidiëren", zegt Hendriks. "Werknemers krijgen andere functieomschrijvingen. Bepaald werk dat professionals nu doen, kan ook door vrijwilligers worden gedaan. Werknemers moeten aan andere kwaliteiten voldoen."

De traditionele bibliothecaris is uit de tijd. "Het is de meest vergrijsde beroepsgroep van Nederland", weet Hendriks. "Onder andere coördinatoren, lees- en mediaconsulenten en programmeurs zijn de biebmedewerkers van deze tijd." Ook de staffuncties worden anders ingericht. Alle huidige werknemers (BiblioNu heeft ruim 15 fte's) krijgen, als de gemeenteraad het nieuwe beleidsplan accepteert, ontslag aangezegd en moeten in de nieuwe opzet solliciteren naar nieuwe functies. Hendriks: "We zullen dan van een deel van ons huidige personeel afscheid moeten nemen. Dit plan klopt van a tot z. Gaat de raad met het beleidsplan Samen Sterker! akkoord, dan krijgt Venray een bieb die klinkt als een klok."
Lees verder op pagina 7