Met een parachutistendropping wordt op 23 september de Slag om Overloon herdacht.
Met een parachutistendropping wordt op 23 september de Slag om Overloon herdacht. Foto: CAFE

Dropping parachutisten

Overloon | Het Commemorative Airborne Foundation Europe (CAFE) herdenkt op zondag 23 september alle slachtoffers die tijdens de Slag om Overloon vielen door tussen 12.00 en 15.00 uur een parachutistendropping uit te voeren boven het Maarsven in Overloon.

Castenray herdacht eerder dit jaar slachtoffers

Er springen dertig tot veertig parachutisten in drie vluchten uit een originele Dakota. Zij zullen met een soortgelijke parachute (ronde bol) springen als destijds in de oorlog.

De parachutisten komen uit acht verschillende landen en springen in uniform. De mensen van CAFE zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven en er zijn enkele voertuigen te zien. CAFE is een non-profitstichting met als doel de herinnering aan de bevrijding levend te houden en om eer te betonen aan alle slachtoffers.

De Slag om Overloon (ook bekend als Operatie Aintree) is de geschiedenis ingegaan als de enige tankslag die op Nederlands grondgebied plaatsvond tijdens de geallieerde bevrijdingsoperaties van 30 september tot 18 oktober 1944. Van een tankslag is echter nooit sprake geweest. Operatie Market Garden, die plaatsvond op 17 september 1944, was een complete verrassing voor de Duitsers.

In Maashees, Holthees en Smakt worden meer dan 3000 evacués samengepakt

De snel opeenvolgende operaties hebben tot gevolg dat de Duitsers hun bevelvoering gaan reorganiseren en hun front in Zuid-Nederland in twee delen moeten splitsen. Grofweg is de tweedeling de linie Noordzeekust-Nijmegen en een front van Nijmegen naar Roermond.

Op 25 september komen de eerste geallieerde eenheden aan in Oploo. Het zijn onderdelen van de 11e Britse Pantserdivisie, bijgenaamd Black Bull. Op 26 september trekt een onderdeel, het 3e Bataljon van het Monmouthshire-Regiment, naar Westerbeek om daar in stelling te gaan in en om de bossen in het Overloonse Vlak. Intussen hebben de Duitsers hun stellingen gereed aan de Peelkant en Heikant in Overloon en bij Stevensbeek.

Op 27 september bevelen de Duitsers dat de gehele bevolking in de regio onmiddellijk moet evacueren. In kleine plaatsen als Maashees, Holthees en Smakt worden meer dan 3.000 evacués samengepakt. In de stromende regen bereiken ze Venray, waar zij in de gebouwen van de kloosters, het pensionaat en de psychiatrische kliniek onderdak vinden. Pas op 18 oktober staken de beschietingen en is Overloon en omgeving bevrijd en kunnen de mensen terug naar huis.

Operation Aintree is ook wel bekend onder de naam De Vergeten Slag of De Tankslag bij Overloon.

Bij de gevechten in Overloon en omgeving vielen net zoveel slachtoffers als bij de Slag om Arnhem.

De Loobeek werd tijdens de gevechten ook wel de bloedbeek genoemd

De Loobeek werd tijdens de gevechten ook wel de bloedbeek genoemd, omdat er zeer zware verliezen zijn geleden tijdens de oversteek van deze beek.

Meer weten over CAFE (de stichting waar het voor staat, het springen, het vliegen, enzovoort), stuur dan een mail naar airbornefoundationeu@gmail.com.