Opleidingsorkest No Limit onder leiding van Gerard Alofs tijdens een  repetitie in Oirlo.
Opleidingsorkest No Limit onder leiding van Gerard Alofs tijdens een repetitie in Oirlo. Foto: Rikus ten Brücke

No Limit gestart

Oirlo | De eerste repetitie van het regionaal opleidingsorkest No Limit vond afgelopen zondag plaats in De Linde in Oirlo. Dit orkest is samengesteld uit muzikanten van Sub Matris Tutela Oostrum, Ons Genoegen Oirlo, Dorpsklank Castenray, St. Catharina Leunen-Veulen-Heide, MMSK St. Petrus Banden en Koninklijke Harmonie Euterpe uit Venray.

Doordat dit orkest uit zowel fanfare- als harmonie-instrumenten bestaat, heeft deze groep ook meteen een eigen geluid, maar het is voor sommige muzikanten ook even wennen. Het doel van het orkest is om de jeugd te stimuleren en enthousiasmeren om een blaasinstrument te leren bespelen. De muziekstukken die worden gespeeld, zullen dus ook herkenbaar zijn. Hierbij valt te denken aan filmmuziek of popmuziek. Naast dat het gezellig is om samen met anderen muziek te maken, maakt het bespelen van een instrument ook slim.

De muzikale leiding is in handen van Gerard Alofs, die tijdens de eerste repetitie de muzikanten weet te inspireren en motiveren. Maar zoals hij het afgelopen zondag zelf mooi omschreef: "We beginnen allemaal op 'nul' en is het voor iedereen spannend aangezien we samenspelen met nieuwe mensen en nieuwe stukken."

Direct wordt door deze nieuwe muzikale leider het vertrouwen uitgesproken in alle leden 'dat we er een mooie muzikale (ontdekkings-)reis van gaan maken'.

"Dat het voor iedereen spannend was, was in de eerste minuten ook duidelijk merkbaar", meldt woordvoerder Pieter Kwaspen van de initiatiefgroep van No Limit. "Al verviel die spanning snel na het spelen van de eerste tonen en de juiste aanwijzingen van de dirigent." Ook zijn de eerste activiteiten voor dit nieuwe orkest gepland. Zo zal er op zondag 7 oktober een open repetitie zijn in De Baank.

Eerste concert No Limit op zondag 2 december

Dit wil zeggen dat familie, vrienden of andere geïnteresseerden kunnen komen kijken hoe dit orkest repeteert onder leiding van Gerard Alofs. Deze repetities staat onder andere in het teken staan van het eerste geplande concert. Dit concert vindt plaats op zondag 2 december. "Het grote verschil tussen een concert en de open repetitie is dat de dirigent tijdens het concert niet de mogelijkheid heeft om de repetitie stil te leggen", vervolgt Kwaspen. "Alle aanwijzingen die gegeven zijn in de voorgaande repetities moeten dan uitgevoerd worden door de leden. Gezien de vooruitgang die duidelijk merkbaar was tijdens de eerste repetitie van afgelopen zondag, heb ik er ook het volste vertrouwen in dat dit orkest nog vaak van zich zal laten horen in (de omgeving van) Venray."

Lijkt het jou ook leuk om deel uit te maken van, of wil je meer informatie over dit nieuwe project in de gemeente Venray en bespeel je ook een blaasinstrument? Dan nodigt No Limit je graag uit om een repetitie te komen kijken. Meld je dan wel even vooraf aan via het e-mailadres orkestnolimit@gmail.com. De repetities zijn op zondagochtend van 11.00 uur tot 12.00 uur in De Baank in Leunen.

Op Peel en Maas TV was afgelopen week een verslag van de eerste repetitie te zien. Deze uitzending terugkijken kan via de website, de Facebookpagina en/of het YouTube-kanaal van Peel en Maas (TV).