Nieuw seizoen Filmkring Venray

Venray | Wil je verzekerd zijn van één seizoen lang elke maand een interessante kwaliteitsfilm in bioscoop Luxor in Venray? Dan is een Filmkring abonnement zeker de moeite waard.

Donderdag 27 september start het nieuwe 55e filmseizoen 2018-2019 met de film The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog besluit de vrijgevochten journaliste Juliet Ashton (Lily James) een boek te schrijven over de Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, een boekenclub die tijdens de oorlog werd opgericht op het Kanaaleiland Guernsey. De leden dragen echter een geheim met zich mee, dat langzaam onthuld wordt. Een hoofdrol wordt gespeeld door Michiel Huisman.

Er worden dit seizoen acht films vertoond uit het rijke aanbod nieuwe filmhuisfilms. De overige al geselecteerde films zijn The Rider (USA), La Holandesa (NL), Aus dem Nichts (D), Todos lo sabem (SP) en Der Hauptmann (D). Ook nu weer zijn het films en acteurs die vele prijzen wonnen. Vanwege de actualiteit zijn de titels van de zevende en de achtste films nog niet bekend. De Filmkring selecteert die later uit het actuele aanbod. Elke film wordt tienmaal vertoond gedurende twee weken, en de eerste film is ook op woensdagmiddag om 14.00 uur te zien. Bij voldoende bezoek op woensdagmiddagen zal dat ook voor de volgende films gaan gebeuren, zodat niemand voor een uitverkochte zaal staat.

De abonnementsprijs bedraagt 38,50 euro voor zeven films plus 5 euro voor een extra achtste film. Vorig seizoen hebben meer dan 1100 abonnees het filmprogramma bezocht. De abonnementen zijn te koop aan de kassa van Luxor Venray tijdens de openingstijden en bij bestuursleden en contactpersonen op Raayland College, Dendron en Xerox. Kijk op www.luxorvenray.nl voor meer gedetailleerde informatie en op de Facebookpagina van Filmkring Venray. De Filmkring is ook te bereiken via FilmKring@outlook.com.


Film Loving Vincent op Servaashof

Venray | Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid houdt op de grasvelden van Servaashof Venray in samenwerking met Filmkring Venray op donderdag 13 september vanaf 20.30 uur een openluchtvertoning van de film Loving Vincent.

Loving Vincent is een unieke film over het leven en de mysterieuze dood van de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh. Het is de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. Er is een korte inleiding door een psychiater van Vincent van Gogh. Toegang voor de film is gratis voor alle bezoekers. Het aantal zitplaatsen is beperkt. Bij slecht weer wordt de filmvertoning afgelast. Via www.vvgi.nl informeert Vincent van Gogh of de film doorgaat.

Voor de film en tijdens de pauze is er koffie, thee, frisdrank en zijn er snacks te koop. De opbrengst hiervan gaat volledig naar het goede doel Stichting Socialrun. De jaarlijks terugkerende estafetteloop waarmee aandacht wordt gevraagd voor de vaak moeilijke positie van mensen met een psychiatrische aandoening. Met de Socialrun wordt geld ingezameld om projecten die stigmatisering tegengaan financieel te ondersteunen. Vincent van Gogh doet hier wederom aan mee met het team Vincent van Gogh Runners. Kijk voor meer informatie op www.socialrun.nl.


Drieluik over Henri Poels

Venray | De naam Poels roept nog steeds emoties op: hij werd bewonderd en gevreesd.

De Commissie Kerkgeschiedenis en de kringen Venray, De Westelijke Mijnstreek en Parkstad Limburg van het Koninklijk LGOG willen door een drieluik van activiteiten het beeld van Henri Poels nuanceren. Op zaterdag 8 september vindt in Venray de eerste activiteit van het drieluik plaats met onder andere de lezing Mgr. dr. H. Poels, een Europeaan in Venray door drs. Paul van Meegeren. In de voetsporen van Mgr. dr. Henri Poels (1868-1948) deel 1 is tussen 10.30 en 17.00 uur in De Borggraaf en Sint Petrus' Bandenkerk in Venray.

Poels is een bekend figuur uit de Limburgse geschiedenis. Hij was priester, theoloog/exegeet en intellectueel. Poels werd in 1910 benoemd tot aalmoezenier van sociale werken in de door socialisme en ontkerstening bedreigde katholieke mijnstreek. Via de sociale zielzorg zette hij zich in voor economische en sociale verbeteringen.

Poels was niet alleen een tegenstander van het onkerkelijke en deels antikerkelijke socialisme, maar ook van het liberalisme. Dat had juist voor de enorme verpaupering van de industriearbeiders gezorgd. Poels was een exponent van de katholieke sociale leer die harmonie nastreefde tussen werkgevers en werknemers. Hij was intensief betrokken bij de organisatie van tal van katholieke organisaties o.a. op het gebied van woningbouw, onderwijs, maatschappelijke werk en volksgezondheid.

Poels is in 1868 in Venray geboren en is na zijn overlijden op 7 september 1948 in het klooster van de Medische Missiezusters in Heerlen, begraven in Venray. Het drieluik Poels vindt plaats op zaterdag 8 september Poels in Venray, lezingen, tentoonstelling en rondleiding; zaterdag 22 september Poels in Heerlen, lezingen en rondrit langs markante plaatsen en vrijdag 28 september Poels in Rolduc, (wetenschappelijk) symposium.


Vergadering dorpsraad Wanssum

Wanssum | De dorpsraad van Wanssum vergadert op woensdag 19 september in De Zandhoek. Aanvang: 20.00 uur.

Tijdens deze bijeenkomst wordt onder meer gesproken over de projecten Glasweb Venray en Mooder Maas en de opening speerpunt De Danser van Wanssum. Tevens staat de herinrichting van Ien de Nej Erf op de agenda.