Etan Huijs (midden) samen met Rens van Dijk en Jori van Gemert, de kern van de liveband.
Etan Huijs (midden) samen met Rens van Dijk en Jori van Gemert, de kern van de liveband. Foto: Jan Dael

Vijfde cd van Etan Huijs op stapel

VENRAY | De Venrayse singer-songwriter Etan Huijs is toe aan zijn vijfde cd. Vrijdag 14 september is de presentatie ervan in het Theehuis in het Odapark. The Secret Us heet het nieuwste album van Huijs die zich steeds meer focust op het maken van muziek met een band.

Door Henk Baltussen

Vanaf zijn achttiende timmert de Venrayse muzikant aan de weg. Het liefste schrijft en zingt hij tijdloze liedjes, liedjes die wars zijn van tijdsinvloeden, liedjes waar naar op elk tijdstip van de dag geluisterd kan worden. Zo steekt ook zijn vijfde album in elkaar. Maar toch zijn er verschillen met zijn eerdere cd's. "Ik werk graag vanuit een concept dat door het hele album heen zit verweven. Dat blijft ook zo. Maar ik oriënteer me steeds meer op het maken van muziek met een band. Met The Secret Us wil ik duidelijk maken dat iedereen van binnen stiekem anders is dan hij of zijn zich werkelijk voordoet. Je wordt gevormd door je omgeving, door de mensen om je heen, er zijn veel invloeden die vat krijgen op mensen. Je wordt meteen in een hokje gestopt. Wat is je echte ik als al die invloeden worden weggestreept? Daar gaat The Secret Us over."
Staat er nu ook een andere Etan Huijs op het podium? "Ik denk het wel. Ik blijf me ontwikkelen. Daarbij hoort ook muziekmaken met een band. Ik blijf solo optreden, maar dat zal er niet meer op worden. Daarnaast wil ik niet alleen mensen ontroeren met mijn muziek, maar ook een glimlach bij ze op het gezicht toveren. Het zullen wat meer up tempo-nummers worden."
Eén van zijn grote voorbeelden en inspiratiebronnen is Neil Young. De muziek van Huijs past in het genre van folk en country uit de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw.
Het liefste zou Huijs de kost willen verdienen in de muziek. "Dat doe ik deels al. Drie dagen hebben ik een gewone baan in de logistiek. De rest van mijn inkomen haal ik uit de muziek. Of dat ooit volledig mijn werk kan worden? Dat zal niet makkelijk zijn. Neem de productie van zo'n cd. Dat is niet goedkoop.

Inmiddels heeft hij in de achterliggende jaren al optredens achter de rug in Duitsland, Canada en Ierland. "Contacten worden vaak gelegd via de sociale media waar de muziek te beluisteren is. Maar veruit de meeste optredens zijn in Nederland."
The Secret Us werd opgenomen in Utrecht en de studio van BJ Baartmans in Boxmeer. Gitarist BJ speelt met verschillende nummers mee op de cd. In totaal tien muzikanten en 25 verschillende instrumenten zijn op Huijs' vijfde album te horen. Zo ook zangeres Jori van Gemert uit Haps en Rens van Dijk (contrabas) uit Eindhoven die de kern vormen van de 'Huijsband'.

De presentatie van The Secret Us begint vrijdag 14 september met een optreden van Aedan & The Wild, een project van Diederik van den Brandt die ook in de live band van Huijs speelt. Vervolgens is het de beurt is aan Etan Huijs die met een vijfkoppige band zijn nieuwste cd uitvoert. De entree is vijf euro, iedereen is welkom.

Op 26 september treedt Huijs met band op in de Rozenknop in Eindhoven, 13 oktober tijdens A Night At The Gallery in Meerlo.