Optreden Blaos Um Op  op het Brunnenfest in het Duitse Uedem.
Optreden Blaos Um Op op het Brunnenfest in het Duitse Uedem. Eigen foto

'Doorgaan tot 't gaatje'

VENRAY | Van joekskapel tot muziekmakereej, van carnavalsoptocht tot het Maastrichtse Preuvenemint en Duitse podia, van Venrayse liedjes tot Elvis Presley. Daar past maar één naam bij: Blaos Um Op. Veertig jaar terug zag het carnavalsorkest van origine het levenslicht en mag zich inmiddels (samen met Moi Zat) de oudste joekskapel van het dorp noemen. Daar hoort natuurlijk een feestje bij.

Door Henk Baltussen

Eigenlijk wil de 75-jarige Jo Michiels, die aan de wieg stond van Blaos Um Op, het woord joekskapel niet meer horen. "Zo hebben we ons in het begin wel genoemd. Maar goed beschouwd paste dat niet meer bij ons. Later veranderden we het in muziekmakereej. Dat hoort beter bij de manier van muziekmaken door ons."
In 1978 zag Blaos Um Op het levenslicht, carnavalsminnend Venray maakte in 1979 kennis met de nieuweling tijdens de carnavalsoptocht van de Piëlhaas. "Meedoen met de carnavalsoptocht op maandag, dat was in eerste instantie onze opzet", weet Michiels die samen met Piet Logtens, zijn broer Theo, Pierre Pijpers en Boy Derksen aan de wieg stond van het gezelschap. "In 1978 zagen we de Plaarzek in de optocht meelopen. Dat was de oudste joekskapel van Venray, inmiddels bestaat de groep niet meer. Da's leuk, zeiden we. Gaan we ook doen. Na de zomer kwamen we voor het eerst bij elkaar, in 1979 liepen we voor het eerst mee met de optocht, dertien jaar terug voor het laatst."
Een traditie was geboren. Maar Blaos Um Op maakte er zich al die jaren allerminst af met een jantje-van-leiden. Telkens werd een thema voor de optocht gekozen, waarna de vrouwen van de muzikanten urenlang achter naaimachines doorbrachten om bijpassende kostuums te maken. Michiels: "Vrouwen en kinderen liepen ook met de optochten mee. Na 22 jaar vonden we het welletjes. We stopten met de optocht, maar gingen wel door met het maken van muziek. Jarenlang speelden we tijdens de carnavalszitting van Servaas, waren bij de Oud Merselose Dag en zo ontwikkelden we ons verder als muziekgezelschap. En we zijn in de loop van de jaren een hechte familie geworden."
De muziekkeuze werd breder, het carnavalsrepertoire teerde in, Elvis Presley en Fats Domino en Duitse muziek met onder andere Helene Fisher deden hun intrede. "We zijn opgegroeid in de Rock & Roll-tijd", vertelt Michiels. "Dan wil je ook muziek uit dat genre maken."
De gemiddelde bezetting schommelde door de jaren heen rond de dertien muzikanten. Zo'n tien jaar geleden maakte de eerste vrouwelijke muzikant haar opwachting bij Blaos Um Op, momenteel zijn het er twee, waaronder de dochter van Jo.
Het Venrayse gezelschap trad niet alleen veelvuldig in Duitsland op, ook in België en Luxemburg verschenen ze op diverse podia. Hoogtepunten waren er volop. "De optredens in 1989 en 1992 op het bekende Preuvenemint van Maastricht horen daar ongetwijfeld bij", herinnert Michiels zich nog als de dag van gisteren. "We stonden op het hoofdpodium op het Vrijthof voor enkele duizenden toeschouwers. We dachten klaar te zijn met het optreden, maar telkens spoorden leden van het bekende Struyscommitee ons van achter de coulissen aan om asjeblief verder te gaan. We hadden daar echt succes. En dat in en stad als Maastricht. Ook een bijzonder optreden was in 1984 tijdens het zeventigjarige jubileum van de Stadsreinigung Krefeld. Daar hebben wij de stad een echte originele Venrayse vuilnisbak aangeboden, met bloemetjes erin."
Drie mannen van het eerste uur maken nog steeds deel uit van Blaos Um Op. Naast Jo Michiels zijn dat broer Theo en Boy Derksen. Natuurlijk deden zich ook minder prettige zaken voor, zoals het overlijden van enkele leden. Maar Jo Michiels is stellig: "We gaan door tot het gaatje. Wie weet doen we volgend jaar nog eens mee met de optocht. Maar dat is nog helemaal niet zeker."
Natuurlijk hoort bij een jubileum een feestje. Na het besloten partijtje op zaterdag 15 september verzorgt Blaos Um Op zondag 16 september van 11.00 uur tot 13.00 uur een zondagochtendconcert in Schouwburg Venray. Aansluitend worden de glazen geheven. Ook liggen er twintig plakboeken met Blaos Um Op-historie.