De vijf groep 7-meiden poberen in de nieuwe  escaperoom van het Raayland College de magnetische code te kraken.
De vijf groep 7-meiden poberen in de nieuwe escaperoom van het Raayland College de magnetische code te kraken. Foto: Rikus ten Brücke

Raayland heeft escaperoom

VENRAY | Wie nietsvermoedend een blik werpt door het kleine ruitje van de deur met het grote draaiwiel in het XpeditieLab van het Raayland College, zal denken dat hij in het voorportaal van een spookhuis staat te gluren. Niets is minder waar. Het is de permanente escaperoom van de school, genaamd Het Verlaten Lab. Dinsdag werd de bijzondere ruimte geopend.

Door Henk Baltussen

Het zou zomaar kunnen dat Het Verlaten Lab de eerste vaste escaperoom is binnen een Nederlandse school. "Ik heb op internet rondgekeken", zegt Ted Lenssen, techniekdocent op het Raayland en één van de initiatiefnemers van de escaperoom. "Wel hebben enkele scholen een soort mobiele versie, niet als een fysieke plek."

Begin dit jaar ontstonden de eerste plannen ervoor. Lenssen: "Het Verlaten Lab, en dat bleef maar in onze hoofden hangen. Toen kwam de escaperoom opborrelen. We ontwikkelden een zestal toestellen waarbij met behulp van verschillende technieken, zoals elektronica, robotica, zwakstroom, licht en water, codes moeten worden gevonden. Daarmee kan uiteindelijk de magnetische deur worden geopend."

Lenssen trok met aardrijkskundeleraar Bauke Brouwer de kar van het project, hun beide partners hielpen waar nodig mee. "We hebben de proeven allemaal zelf bedacht. Toen we vastliepen hebben we er enkele elektrotechneuten bijgehaald."

Maandenlang werd gebouwd, gesleuteld, verbeteringen aangebracht en gewerkt aan en in de ruimte van zo'n vijftien vierkante meter die ingericht is als een griezelig lab. Blauw licht en spannende muziek maken de omgeving met de proeven compleet.

Senna, groep 7-leerling van de Venrayse basisschool de Kruudwis krijgt de eer de Raayland-room te openen, omdat ze een prijsvraag had gewonnen. Met vier vriendinnen laat ze zich opsluiten in Het Verlaten Lab om samen de code te ontrafelen. Lenssen: "Door samenwerken en goed lezen moet het in een half uur lukken. We hebben proefgedraaid met enkele groepjes. Van twintig minuten tot ruim een half hadden ze nodig."
Een half uur nadat de labdeur achter Senna en dichtviel, zijn de meiden nog steeds naarstig op zoek naar de magnetische sleutel. De Verlaten Lab-deur weigert evenwel open te gaan. "We hebben afgesproken dat groepjes een half uur krijgen om de code te kraken", zegt Lenssen. "Lukt het niet, dan maken wij de deur open."
Een tikkie teleurgesteld komen de in witte labjassen gehulde meiden naar buiten."Jammer dat het niet is gelukt", zegt Senna. "We hebben blijkbaar wat belangrijke aanwijzigingen gemist."
Zes keer per schooljaar komen zo'n 25 groepen 7 van basisscholen die zijn aangesloten bij Stichting Primair Onderwijs Venray naar het Raayland om op verschillende manieren kennis te maken met techniek. Vanaf dit schooljaar vereren de leerlingen ook Het Verlaten Lab met een bezoek. Het is niet de bedoeling dat de escaperoom, waarvan een deel van de kosten door diverse bedrijven is betaald, voor andere groepen toegankelijk wordt. Maar Lenssen en Brouwer sluiten voor de toekomst niets uit.