Ervaringsdeskundige Richard Niessen (rechts) en centrumondersteuner Dave Ewals.
Ervaringsdeskundige Richard Niessen (rechts) en centrumondersteuner Dave Ewals. Foto: Paul Poels

Hulp verwarde mensen

Venray | Venrayse winkeliers, horeca-exploitanten, zorginstellingen en veiligheidspartners gaan experimenteren met een centrumondersteuner in het winkelgebied van Venray. De centrumondersteuner biedt eerste hulp aan mensen met verward of onbegrepen gedrag, maar helpt ook ondernemers en klanten.

Er zijn twee redenen waarom burgemeester Hans Gilissen het initiatief bijzonder vindt: "Het is uniek in Nederland en het is nu eens geen plan van de overheid, maar van de ondernemers. De ondernemersvereniging Venray Centraal zocht een half jaar terug contact om het onderwerp verwarde personen met ons te bespreken." Steeds meer mensen met verward gedrag blijven volgens Gilissen thuis wonen en trekken eropuit. "Daarbij staat Venray bekend met het hebben van instellingen waar mensen verblijven met psychische problemen en daar zijn we trots op. Menigeen is echter onbekend met personen die zich anders gedragen, wat tot vervelende situaties kan leiden. Hulpdiensten die worden ingeschakeld laten vaak weten dat het niet de bedoeling is dat zij dergelijke mensen helpen, omdat het niet tot hun takenpakket hoort. Daarom zijn we blij dat we dit met de centrumondersteuner kunnen oplossen", liet Gilissen tijdens een persbijeenkomst op het gemeentehuis weten. Een GGZ-vertegenwoordigster sprak overigens tijdens de meeting liever over 'personen met onbegrepen gedrag' dan verwardheid.        
De inzet van de centrumondersteuner gebeurt in het kader van een proef, waarvoor de winkeliersvereniging en de horeca uit het centrum, in Venray werkzame zorginstellingen, Venray Dementievriendelijk, het COA, gemeente en politie de handen ineen hebben geslagen. Voor de proef van een jaar hebben de partners 50.000 euro subsidie ontvangen van ZonMw, de Nederlandse organisatie die innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg financiert. Ook mensen met een verstandelijke beperking of dementerenden behoren tot de doelgroep van de centrumondersteuner. Ondernemers in het kernwinkelgebied kunnen de centrumondersteuner inschakelen als een klant verward gedrag laat zien in hun winkel en zijzelf er niet in slagen om de klant aan te spreken of hulp te bieden.
De centrumondersteuner komt van het Venrayse beveiligingsbedrijf Secutor Security. In juli meldde Peel en Maas dit al.