Sue The Night, een van de headliners van het festival Kitsch.
Sue The Night, een van de headliners van het festival Kitsch. Foto: Rona Lane Photography

Kitsch: muziek, kunst, hapjes

Venray | In het Odapark in Venray opent op zaterdag 8 september het culturele festival Kitsch voor het eerst zijn deuren. Van 14.00 tot 01.00 uur kunnen de bezoekers genieten van livemuziek, kunst en culinaire hapjes.

Het ambitieuze project is een initiatief van de eerder dit jaar opgerichte Venrayse stichting Kitsch. "Het idee ontstond twee jaar geleden met als doel de cultuur in Venray verder aan te wakkeren. Het streeft ernaar onderscheidend te zijn, een nieuw fenomeen op het gebied van evenementen in Venray. Hierbij zijn zij de samenwerking aangegaan met Odapark Venray, Proeflokaal Goesting en diverse andere lokale en regionale culturele partijen als SushiSjoerd, de Tapasproeverij en Mr. Hop", aldus Marc Gommans van Kitsch. Kees Teeuwen vult aan: "De focus zal met name komen te liggen op kunst en een breed scala aan artistieke en commerciële livemuziek variërend van rock, pop, indie en folk, tot hiphop, soul, dance en techno, verdeeld over drie podia."

Om 15.00 uur wordt het middagprogramma geopend door ΔTKD (voorheen All The King's Daughters). Sinds kort worden deze Haarlemse tweelingzussen versterkt door een band met muzikanten uit onder andere Jungle By Night, The Mysterons, Fata Boom en Echo Movis. Liefhebbers van het betere alternatieve gitaarwerk in de stijl van Real Estate en The Babies krijgen er met de komst van die indierockband Millennials zeker een nieuwe favoriete band bij. Als singer-songwriter won Yori Swart in het verleden onder meer de Grote Prijs van Nederland, de Amsterdamse Popprijs én de Sena Performers Pop NL Award. Sindsdien wordt ze gezien als één van de grootste indiepoptalenten van Nederland. Met haar band brengt Yori in de vooravond voornamelijk repertoire ten gehore van haar meest recente album September. De Middelburgse indierockband PEER stond al op menig groot festival in Nederland en staat vooral bekend om haar Britpop-esquerepertoire in de stijl van Arctic Monkeys en Oasis. Na festivals als Paaspop, Concert At Sea, Best Kept Secret en Indian Summer en twee supportshows van Kensington in de Ziggo Dome lijkt het eigen geluid van Sue The Night niet alleen in Nederland een succes, ook in Duitsland wordt de band met open armen ontvangen. Nu is het tijd voor Kitsch-festival. Een van de grootste nieuwe hiphop & soultalenten van 2018 is ongetwijfeld Jay-Way, die met zijn zeskoppige band garant staat voor een feestje in de late uurtjes. Zijn hitsingle Happen Dappen nadert al de 2,5 miljoen streams op de streamingsdiensten. Met lokale held en succesvolle dj Lucky Done Gone kan er nog even doorgedanst worden tot na middernacht met diens mix van techo, house, italo en leftfield.

Tussendoor kunnen de bezoekers in de zaal van het Theehuis terecht voor livemuziek van Writist, die zich vooral bezighoudt met de vraag: hoeveel kan één persoon op het podium neerzetten? Zijn zang in combinatie met elektronica en ritmisch gitaarspel klinken bekend voor fans van SOHN, Fink en Thomas Azier. De romanticus, verhalenverteller en liedjesschrijver Emil Landman staat bekend als dromer met zijn zelfgeschreven liedjes met een eigen karakter. Ook Faradays, deze week met de single Promise uitgeroepen tot 3FM KX Talent, is van de partij in Venray. Terwijl de avond valt wordt het programma in het Theehuis afgesloten met drie veelbelovende elektronische acts: dj/producer Rowine, Joshua J en samen met zangeres Esther Veen sluit dj/producer Malvae de avond op het indoorpodium met een feestje af. Verder trekt The Hangman Radioshow met zijn combinatie van theater en geluid (en hun zeven meter hoge torens) zeker de aandacht. Daarnaast zorgen Roel Sanders, educatiemedewerker van het Odapark, en zijn kompanen voor een milieuvriendelijke en kunstzinnige oplossing voor afval. Omdat Mr. Hop exclusief zijn speciaalbieren op het festival in blik verkoopt, wordt dit blik gebruikt als materiaal voor een kunstinstallatie. Een monument van dit ambitieuze evenement is ook ná Kitsch nog te zien in het Odapark. Tickets in de online voorverkoop kosten 17,50 euro.. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Meer informatie via de website www.kitschfestival.com/.