ANALYSE

Gezondheid in het geding

VENRAY | Het rapport Brukske Schimmelwijk geeft een onthutsend beeld van de deplorabele toestand waarin enkele honderden woningen in de Venrayse wijk Brukske verkeren. Honderden huurders blijken in vochtige huizen te leven waar schimmels welig tieren. Woningcorporatie Limburg Wonen liet de huurders tot op heden vooral in hun sop gaarkoken. Maar wat is de rol van de gemeente Venray in deze schrijnende problematiek? Of wat zou die moeten zijn?

Door Henk Baltussen

De Venrayse SP-afdeling en Actiegroep voor een Gezonde Wijk (AGW) presenteerden vorige week maandag het rapport Brukske Schimmelwijk. Dat het doorwrochte geschrift die naam zou meekrijgen, werd in de loop van de achterliggende maanden pas duidelijk.

SP en AGW, die de wijk Brukske minutieus onderzochten, kwamen er langzaam maar zeker achter dat eerder geuite vermoedens klopten: heel veel Brukske-woningen zijn vergeven van vocht en schimmel.

Bewoners van 446 van de 776 huurwoningen namen deel aan het onderzoek. In klare taal en zonder poespas, zijn de bevindingen aan het papier toevertrouwd, taal die ook begrijpelijk is voor de gewone man.

Heel veel Brukske-woningen zijn vergeven van vocht en schimmel

Het rapport is derhalve geen bundeling van teksten, grafieken, staafdiagrammen en foto's, opgemaakt door een wetenschappelijke instantie of een commercieel bureau die met hun schrijfsels niet zelden de lezer in verwarring achterlaten. Het lezen van de conclusies is in dat geval vaak genoeg om de essentie te achterhalen.

Of de onderzoektechnieken in Brukske van SP en AGW wetenschappelijk verantwoord zijn, is moeilijk te zeggen. Maar wat is wetenschappelijk verantwoord in dezen? De bevindingen zullen nauwelijks anders zijn geweest. Het maakt het rapport Brukske Schimmelwijk wel transparant en kristalhelder.

Ruim tweehonderd huurders blijken last te hebben van vocht en schimmel. Wonen Limburg kreeg vorige week het niets aan duidelijkheid overlatende rapport uitgereikt door SP en AGW.

Dat de woningcorporatie amper ingreep om de woningen vocht- en schimmelvrij te maken, mag als een ommissie van formaat worden gezien. Iets wat Limburg Wonen-manager Samad Houbban die avond ruiterlijk toegaf.

Maar er is meer aan de hand. De gezondheid van mensen staat in Brukske op het spel. Bekend is dat schimmels een directe invloed op de ademhalingsorganen en longen hebben. Carapatiënten kunnen er door ontstekingen grote problemen van ondervinden.

Maar ook astma, chronische rhinitis (vergelijkbaar met hooikoorts) allergieën en eczeem kunnen de kop opsteken.
Dan praat je over serieuze gezondheidsproblemen. Gemeenten dienen te waken over de gezondheid van hun inwoners. Daarin werken ze samen met GGD's.

Gemeenten dienen te waken over de gezondheid van hun inwoners

Als Limburg Wonen nalaat in te grijpen (wat volgens het rapport al jarenlang het geval is) dan is het welhaast een vanzelfsprekendheid dat het Venrayse college hier niet alleen bij de woningcorporatie haar bezorgdheid over uit, maar ook op de trom slaat.

Met het oog op de gezondheid van haar Brukske-bewoners heeft het college derhalve de plicht Wonen Limburg met klem te verzoeken met spoedige oplossingen te komen om de getroffen huurders adequate hulp te bieden.

SP-fractieleider Jan Hendriks kan zich hierin vinden, leert navraag. Hij zorgt dat het college snel het rapport Brukske Schimmelwijk onder ogen krijgt en de Brukske-bewoners de aandacht krijgen die ze niet alleen verdienen, maar ook moeten krijgen.