Polencampus

VENRAY | De bijeenkomst in het Asteria-hotel over de vestiging van 240 arbeidsmigranten op de Hulst 1 in Oostrum ontaardde allerminst in een Poolse landdag; een wilde ongeregelde vergadering. Voor- en tegenstanders van de komst van zestig chalets voor Poolse werknemers hielden het netjes, met hier en daar een uitschieter.

Door Henk Baltussen

Rond de 175 belangstellenden (buurtbewoners, ondernemers, raadsleden en wijk- en dorpsraden) luisterden met gespitste oren naar het verhaal van Frank van Gool, directeur van uitzendbureau OTTO Work Force BV en initiatiefnemer van de Mobile Home Campus Venray (MHC). Aan de andere kant wilde Van Gool graag suggesties uit de zaal horen met het oog op de huisvesting van de Poolse werknemers.
Al snel werd duidelijk dat de politiek nauwelijks een rol speelt in de kwestie. De gemeenteraad is geen partij in de kwestie. Omdat het een tijdelijke huisvesting betreft (vijf tot maximaal tien jaar) en het bestemmingsplan van De Hulst I ongewijzigd blijft, kan het college zelf een besluit nemen over de komst van de campus. Omwonenden kunnen wel bezwaren tegen de plannen indienen.

"Het college vindt het een prima voorstel", wist Van Gool te vertellen. "Maar wel op voorwaarden. Ik kan al zeggen dat op het MHC 24 uur per dag beheerders aanwezig zijn en het terrein wordt met slagbomen afgesloten." Wethouder Jan Loonen zat maandagavond op dezelfde golflengte als Van Gool. "We hebben de arbeidsmigranten hard nodig. Er moet iets gebeuren wat betreft huisvesting. Er zijn te weinig bedden. En welke plek ook waar ze komen, dat geeft altijd discussie. We moeten ze een menswaardig bestaan geven. De Hulst I is nog steeds agrarisch gebied. Het mag en kan daar. Er zijn plekken in Venray waar mensen dichter op elkaar wonen. De veiligheidsregio wordt volop bij het plan betrokken. Als het concrete plan bij het college op tafel ligt, gaan we alle belangen afwegen voordat we een besluit nemen."

Het heeft er alle schijn van dat het Venrayse college in zee gaat met Van Gool. Goed beschouwd kan dat niet echt een verrassing zijn. In het coalitie-akkoord staat duidelijk omschreven dat het college initiatieven voor de huisvesting van ten hoogste 250 arbeidsmigranten op één locatie in principe steunt.

Frank van Gool: 'Het college vindt het een prima voorstel'

Vanuit de zaal klonken vervolgens woorden als 'het is allemaal voorgekookt', 'de politiek staat buitenspel' en 'alleen Van Gool heeft er belang bij', geuit door verontruste omwonenden. Van Gool wil snel een klankbordgroep in het leven roepen, met onder meer omwonenden, die het proces rondom de MHC in de gaten houdt. Enkele inwoners van Anthoniusveld dat aan het MHC grenst vonden de naam campus vreemd. 'Een campus ligt bij een universiteit. Hier komt gewoon een kamp.' Een beladen term die maandagavond vooral hoon ontmoette.

Van Gool haalde alles uit de kast om de toehoorders te overtuigen dat er niks mis is met zijn plan. Hij noemde MHC zelfs de nieuwe standaard voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Zelfs een Poolse pastoor, tegenwoordig werkzaam in Amsterdam, was aanwezig om de noodzakelijkheid van de komst van de Poolse chalets (die overigens op maat in Polen worden gefabriceerd) in Venray te benadrukken. Een woordvoerder van de Venrayse onderneming Flextronics stelde dat het grootste probleem tegenwoordig de aantrekken van personeel is. "En ik spreek namens 120 bedrijven in deze regio. Van management tot handjes op de werkvloer, overal zijn mensen nodig. Arbeidsmigranten zijn keihard nodig. Die mensen werken gewoon net als jij en ik bij de bedrijven. Hebben we ze niet, dan kan die bedrijfstak hier niet bestaan. Let wel, één op de zes werknemers uit de regio Venray werkt in deze bedrijven."
Een inwoner van Oostrum bekeek het van een andere kant. "De gemeenschap Oostrum wordt met 10 procent uitgebreid met mensen die de taal niet spreken en niet willen integreren. Dat is een ontwrichting van de samenleving." Dat de arbeidsmigranten niet willen integreren, zoals de Oostrumse inwoner aangaf, daarin kreeg hij gelijk. MHC geeft namelijk huisvesting aan zogenaamde short stay-werknemers, die ten hoogste twee jaar of vijf jaar (middle stay) verblijven. "Zulke werknemers moet je niet in de wijken zetten", zei Van Gool.

'Ontwrichting van de samenleving bij komst MHC '

"Alleen Poolse mensen die hier permanent willen zijn moeten daar wonen. Juist de mensen die kortdurend hier zijn, passen het beste op de MHC. Daar is de campus speciaal voor ontwikkeld. De blijvers kunnen ook in Oostrum gaan wonen. Ze gaan naar school, sluiten zich aan bij de clubs en besteden lokaal hun geld."
Kan OTTO er iets tegenover zetten voor Oostrum, zo vroeg een inwoonster zich af? "Zoiets als een compensatie?" Van Gool gaf aan dat compensatie moeilijk in geld is uit te drukken. "Maar we zijn ons bewust van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die we hebben in de dorpen waar we zitten. Die verantwoordelijkheid nemen we ook."
In Nederland werken momenteel 400.000 arbeidsmigranten. Een kwart ervan heeft geen fatsoenlijke slaapplaats en/of wordt uitgebuit door malafide huisjesmelkers. De 400.000 werkers zorgen voor een bijdrage van elf miljard euro aan de Nederlandse economie, de belastingen varen er eveneens wel bij met 1,2 miljard euro.

Meer over MHC Venray op pagina 5