Afbeelding
Foto: Patrick Bongartz

Ademtherapie lucht op in Venray

Venray | Veel gezondheidsklachten zijn een gevolg van verkeerde ademhaling. De Russische dr. Buteyko ontdekte dat wanneer overmatig ademhalen, te veel en te diep, een gewoonte wordt, dit een verandering geeft in de stofwisseling van het lichaam. Het chemische evenwicht van het lichaam wordt verstoord en kan leiden tot verschillende ziekten, zoals astma, slaapapneu, snurken, allergie, vermoeidheid en een hoge bloeddruk.

Marijke van Gend (38, foto) kampte haar hele leven met astma en allergieën. "Ik had echt 0 procent energie. Zelfs naar de huisarts wandelen, drie straten verderop, was voor mij een opgave." Hoe anders is de situatie nu. De inwoonster van Sint Anthonis bruist van de energie. Ze is zelfs de winter met de carnavalsdagen, een periode waarin ze normaal gesproken ziek, zwak en misselijk was, 'superfit' doorgekomen en geniet weer volop van het leven. De metamorfose heeft een oorzaak. "Ik was klaar met het ziek zijn en de zware medicatie en ben buiten de reguliere zorg om online gaan zoeken naar oplossingen om mijn gezondheid te verbeteren. Zo kwam ik in aanraking met de Buteyko-methode. Door deze methode ben ik, in minder dan een half jaar tijd, helemaal opgeknapt: ik gebruik helemaal geen medicatie meer en heb meer energie dan ooit tevoren. Omdat ik hier zo enorm blij mee was en ook erg verrast was door alles wat ik ineens leerde over een gezonde ademhaling, heb ik zelf ook de opleiding tot Buteyko-ademtherapeut gedaan." Want ze wil ook andere mensen met dezelfde of vergelijkbare klachten helpen. De Buteyko- methode is een ademhalingsmethode die ervoor zorgt dat mensen met onder meer astma en bronchitis worden verlost van hun klachten en hun medicatie kunnen afbouwen. Maar de methode helpt ook mensen met (chronische) vermoeidheid en slaapproblemen. "Ze geeft meer energie, op een natuurlijke manier. Het is geen alternatieve geneeswijze, want er is overtuigend wetenschappelijk bewijs voor. Buteyko-ademtherapie herstelt je ademhaling, waardoor je lichaam beter functioneert, je gezondheid verbetert en je symptomen afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Ademtherapie lucht op." Op donderdag 1 november geeft Van Gend in het kader van de serie Gezond Verstand Avonden een lezing over de Buteyko-methode in wijkcentrum 't Stekske, Kruidenlaan 161 in Venray. Aanvang: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur, aanmelden via GVA.Venray@gmail.com of Monique Steegh via telefoon 06-28186808. De entree bedraagt 10 euro. Op 22 september en 6 oktober en 10 en 24 november staan tevens twee groepslessen over de Buteyko-ademtherapie gepland op de locatie ZorgBoxmeer. Voor meer informatie over cursus en de werkwijze kijk op de website www.luchtop.com.
Foto: Patrick Bongartz.


Stichting Ont-Moeting is verhuisd

Venray | Sinds begin van het jaar is kringloopwinkel Ont-Moeting verhuisd naar de voormalige basisschool De Toverbal. De winkel aan de Ursulastraat is niet alleen open om te winkelen maar er kan ook gezellig een kop koffie genuttigd worden.