Cultuurhistorische koopzondag

Venray | Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray is gevraagd mee te denken over de invulling van het thema van een koopzondag in het centrum van Venray. Uiteindelijk is gekozen om een cultureelhistorische dag te organiseren op zondag 30 juni 2019.

"Door de organisatie van het Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) op zondag 7 juli 2019 in de buurtgemeente Horst aan de Maas, omdat Sevenum het OLS won, komt Noord-Limburg nadrukkelijk op de kaart te staan", meldt Bernie van Lierop, voorzitter van het de Venrayse schutterij. "Inmiddels zijn er contacten gelegd met de Noord-Brabantse, de Duitse, de Gelderse en de Oud-Limburgse Schuttersfederatie om tijdens de koopzondag op zondag 30 juni in Venray de diversiteit van het schutters- en gildewezen te laten zien." Maar ook is de vereniging aan het bekijken hoe muziekverenigingen, de beoefening van oude ambachten, militaire voertuigen en de beklimming van de Grote Kerk in het plan betrokken kunnen worden. "Want het moet dus echt een dag worden waarop funshoppen, cultuur, muziek, vendelen, schieten en oude ambachten gecombineerd worden met een grandioze afsluiting."

Getriggerd door het grote succes van de Euregioparade op 24 juni 2018, kwam het bestuur van de schutterij op het idee om in 2019 ter afsluiting van de cultuurhistorische koopzondag een grote taptoe te organiseren op, bij voorkeur, het Schouwburgplein. Met optredens van lokale en nationale korpsen. "Het thema is 'Muziek is emotie', en er wordt ook aan de jeugd gedacht. Na overleg met diverse organisaties, zoals de Nationale Taptoebond, kunnen we nu al zeggen dat in Venray een topprogramma gepresenteerd zal worden. Op korte termijn wordt de Facebookpagina geïntroduceerd, waarop de ontwikkelingen continu zijn te volgen."

Wie ooit in Volendam is geweest, weet dat een foto in de Volendamse klederdracht voor veel bezoekers één van de vaste souvenirs is. "Daarom is er een unieke Venrayse actie bedacht: op zondag 30 juni 2019 bestaat de mogelijkheid om in de huid van de schutter te kruipen. Belangstellenden kunnen in het centrum gekleed worden in schutterskleren en een plaatselijke fotograaf zet ze vervolgens op de foto. Zo krijgen ze een uniek aandenken mee als souvenir uit Venray."

Ook belangstelling om uw oude ambacht te tonen of uw muzikale talenten ten gehore te brengen? Neem dan contact op met de organisatie via het mailadres Bvanlierop@home.nl.