Monumentale boerderij gesloopt

Oirlo | De boerderij aan de Zandhoek 12 in Oirlo verliest de status van gemeentelijk monument en wordt herbouwd. De familie Zanders aan de Zandhoek 13 heeft daartoe een verzoek ingediend bij de gemeente Venray, die akkoord gaat met het plan.

Boerderij is overigens een wat overdreven benaming voor de bouwval aan de Zandhoek 12. Maar zolang de ruïne nog wordt aangeduid als gemeentelijk monument, mag er niets mee gebeuren. Nu het college besloten heeft om de vervallen boerderij van de moumentenlijst te halen, mag de aannemer aan de slag. De bouwval wordt in zijn geheel gesloopt. Er komt een nieuw te bouwen woning voor terug.

Het college van B en W is van mening dat nieuwbouw het aangezicht van de locatie zal verbeteren.
De familie Zanders is van zins om de oorspronkelijke boerderij te herbouwen. Daarbij gebruikmakend van materialen die van de gesloopte boerderij afkomstig zijn. Er is al jaren sprake van wel of niet slopen van de boerderij, die door de monumentale status beschermd was. Op- het moment dat de eerder waardevolle boerderij het bordje monument op de deur kreeg, was het pand al onbewoonbaar. De laatste tien jaar hebben vocht en vorst hun sporen nadrukkelijk achtergelaten bij de boerderij. Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) bracht vier jaar terug al een bezoek aan de vervallen boerderij. ARK vond toen al dat behoud van de boerderij onrealistisch is en herbouw een goed alternatief. Vanuit het monumentenoogpunt stuit het intrekken van de status als gemeentelijk monument niet op bezwaren, is de conclusie van het college. MC Architecten tekent de nieuw te bouwen boerderij.