"Zeg maar hoe het anders moet"

VENRAY/OOSTRUM | De informatieavond over de eventuele komst van het Mobile Home Campus Venray, maandag in het Asteria-hotel, leverde een keur van reacties op bij de aanwezigen. Hieronder een bloemlezing van opmerkingen van aanwezigen die het MHC Venray een goede oplossing vinden met het oog op het huisvestingsprobleem van Poolse werknemers.

Bewoner van de Stationsweg (hij reageert op een opmerking van een toehoorder die zegt het MHC geen toevoeging te vinden, omdat hij geen bewoner ervan zal spreken): "Makkelijk praten is dat. Ik woon op de Stationsweg en ken ook niemand van het Antoniusveld. Daarvan spreek ik ook nooit bewoners. Ik zeg dan toch ook niet dat het Antoniusveld dan maar weg moet? Waarom altijd maar weer dat negatieve? Zeg maar hoe het anders moet."

Andere aanwezige: "Ik begrijp de weerstand niet. Ik vind ook dat er een goede analyse moet komen van de voors en tegens. Maar bekijk het in eerste instantie nu eens van de positieve kant. Misschien zitten er mensen die ergens kunnen oppassen, zit er een goede klusjesman bij of een schilder. Je kunt het ook zo bekijken."
Een Poolse vrouw die inmiddels 23 jaar in Nederland woont en zich aan heeft gesloten bij de fractie Venray Lokaal: "We hebben elkaar allemaal nodig. Zeker met het oog op de vergrijzing. Ik heb nu twee kinderen, eentje is arts geworden, de ander studeert nog. Ik ben trots dat ik hier woon en leef. Zie de komst van de arbeidsmigranten niet als een probleem, maar als een uitdaging voor ons allemaal."
Een Venray Lokaal-raadslid zegt in elk geval voor kleinschalige opvang te zijn. "Dan spreken we over locaties tot honderd bewoners. Maar in het coalitieakkoord zijn ook locaties tot 250 bewoners mogelijk. Met de 240 mensen die op de campus bij Oostrum moeten komen, wordt de grens opgezocht. Maar dat mag."

Ook kwamen er positieve reacties uit Waalwijk, waar OTTO vierhonderd Poolse, Roemeense, Bulgaarse en Slowaakse arbeidsmigranten onderdak biedt. Ze bewonen daar aan de rand van Waalwijk een nieuwe flat. Veel van hen zijn werkzaam bij distributiecentrum van Bol.com, dat daar vorig jaar zijn grootste magazijn opende. "Het gaat daar prima", zei een woordvoerder van OTTO, dat negenduizend Oost-Europeanen aan het werk heeft in Nederland. Met het project in Waalwijk bleek 'bijna niemand' moeite te hebben, luiden de berichten. Inspraakavonden en klankbordgroepen hielpen klaarblijkelijk om begrip te kweken voor de grootschalige opvang. In totaal kreeg de gemeente drie bezwaren binnen. Of het Waalwijkse model ook bij Venray past, is afwachten.


Raayland College organiseert stagemarkt

Venray | Voor de leerlingen van HAVO/VWO-4 en VMBO-3 staat er een belangrijk project voor de deur. Om over te gaan naar hun volgende school- en examenjaar zal de maatschappelijke stage voldoende moeten worden afgesloten. Om een juiste keuze te maken werd de MAS-markt georganiseerd in de aula.