Graffiti weg, nieuwe schommel

Venray | "De melding is ontvangen en opgepakt. Een van onze beleidsambtenaren is ook al samen met mevrouw Janssen naar de speeltuin gaan kijken."

Dat meldt een woordvoerster van de gemeente Venray naar aanleiding van de vernielingen die onlangs in de speeltuin bij de Spinetstraat in de Venrayse wijk Brukske plaatsvonden. Buurtbewoonster Jolanda Janssen kaartte de kwestie vorige week in Peel en Maas aan. Ze deed hierover ook haar beklag bij de gemeente Venray. Er is niet alleen sprake van vernielingen, maar ook van overlast in de vorm van troep rondom bijvoorbeeld het zitbankje. "Wij zijn nu aan het inventariseren hoe wij de toestand van de speeltuin kunnen verbeteren. Wij gaan sowieso de graffiti op de toestellen verwijderen en een nieuwe schommel plaatsen." Volgens de buurtbewoonster zijn het 'hangjongeren' die voor overlast zorgen.

"We zijn de situatie aan het bekijken en doen er alles aan om de overlast te beperken", gaat de gemeentewoordvoerster verder. "In de desbetreffende speeltuin hangen borden met spelregels over hoe iedereen zich daar moet gedragen. Op deze borden staan ook tijden vermeld waarop jongeren de speeltuin moeten verlaten. Verder hebben straatcoaches ingehuurd die op een paar avonden per week rondjes lopen door heel Venray en dus ook door Brukske. Dit zijn professionals, die ook de bekende hangplekken, het gaat dus verder dan speeltuinen, opzoeken. Als de hangjongeren al eerder in beeld zijn geweest, sturen wij gericht jongerencoaches op ze af."


Ingezonden

Kattenvrouw

Oirlo | Ik schrijf dit artikel naar aanleiding van het gepubliceerde artikel Overlast kattenvrouw op 16 augustus 2018. In het artikel spreekt men over overlast met betrekking tot het voeren van de zwerfboerderij katten door het kattenvrouwtje. Wat is een zwerfkat? Dit is een kat die door de mens is gedumpt of een ongechipte wegloper. De gemeente Venray heeft geen afvaardiging van de dierenbescherming. De dierenbescherming heeft namelijk een methode om het zwerfkatten probleem op te lossen. Dit programma heet, Trap Neuter Release (TNR): de zwerfkat vangen, steriliseren en terugplaatsen. Deze teruggeplaatste katten hebben vaste voederplekken, waardoor het territorium niet groter wordt. Voor de katten die gesocialiseerd kunnen worden proberen zij een nieuw baasje te vinden. Vanuit deze gedachte voert het kattenvrouwtje de katten, wat door veel mensen wordt gewaardeerd. Dat is ook een oorzaak van ongecontroleerde vermeerdering van zwerfkatten, dat is de boerderijkat. Deze hebben het zwaar, krijgen geen medische zorg, worden niet gesteriliseerd en moeten zichzelf van voedsel voorzien en onderdak. Deze boerderijkatten krijgen een à tweemaal per jaar een nestje van minimaal vier kittens die zich ook weer vermenigvuldigen, vestigen zich op andere plekken en gaan verder met vermenigvuldigen. Volgens de boer is dit de natuur, de kat wordt gezien als goedkope oplossing voor ongediertebestrijding en men neemt verder geen verantwoordelijkheid voor het dier. Dierenartsen promoten sterilisatie en chippen door middel van kortingsacties en posters. Helaas is dit niet verplicht, ondanks het feit dat de kat een beschermd dier is. Hierdoor kunnen kattenbezitters niet worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden ten aanzien van hun kat. Het kattenvrouwtje trekt zich het lot van deze dieren aan en probeert door het voeren en af en toe een kat te laten steriliseren, ontvlooien en ontwormen het probleem van zwerfkatten binnen de perken te houden, waardoor het welzijn van de zwerfkat toeneemt.

Suzan Tzekos, Venray.

Fietsverbod een lachertje!

Venray | Na vorige week weer bijna aangereden te zijn door fietsers in de Grotestraat, is de maat voor mij vol en ben ik nu in de pen geklommen. Het fietsverbod in de Grotestraat en de Schoolstraat wordt aan alle kanten gewoon genegeerd, door zowel ouderen als jongeren. Wat heeft een fietsverbod voor zin als er geen handhaving is en op de typisch Nederlandse manier wordt benaderd met tolereren? Ik zag zelfs deze week een BV'er (staat voor Bekende Venraynaar) uit de politiek door de Schoolstraat fietsen! Wanneer durft iemand uit de huidige Venrayse politiek nu eens eindelijk een beslissing te nemen? Fietsverbod én handhaving of fietsverbod opheffen. Dat moet toch een uitdaging zijn! Ik ben benieuwd naar de opvolging,

L. Otten, Venray


Monumentendag in Maashees

Maashees | De gerestaureerde luchtwachttoren in Maashees is op Open Monumentendag in het weekeinde van 8 en 9 september geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

De luchtwachttoren is in 1953 gebouwd als militaire uitkijktoren. Hij was bedoeld om tijdens de Koude Oorlog vijandelijke, lees Russische, vliegtuigen te spotten die lager vlogen dan de radar kon waarnemen. Dit zeldzame militaire erfgoed uit de Koude Oorlog verdient meer bekendheid bij het grote publiek. In aansluiting op het thema van Open Monumentendag 2018 heeft een vijftal kunstenaars projecten ontwikkeld met de luchtwachttoren in Maashees als middelpunt.

Met enkele laagdrempelige activiteiten wordt beoogd dat doel te bereiken: workshops vliegtuigjes vouwen op beide dagen om 14.00 uur en toelichting door oorspronkelijke luchtwachttorenwachters.

De toegang is gratis, een vrijwillige donatiebox aanwezig). Adres: Broekweg 2, Maashees.


Truckrun Boxmeer op 16 september

Boxmeer | De dertigste editie van de Truckrun Boxmeer wordt gehouden op zondag 16 september. Tijdens deze dag krijgen mensen met een beperking uit de regio de mogelijkheid om in een konvooi van ruim tweehonderd vrachtwagens mee te rijden door het Land van Cuijk.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor zowel chauffeurs als cliënten. Aanmelden kan op de website www.truckrunboxmeer.nl. Voor meer informatie en de (alternatieve) route kijk op de website www.truckrunboxmeer.nl.