Opleidingsorkesten samen

VENRAY | No Limit is de naam van het nieuwe gezamenlijke opleidingsorkest van de muziekverenigingen SMT (Oostrum) en Ons Genoegen (Oirlo), harmonie St. Catharina (Leunen, Heide en Veulen), fanfare Dorpsklank (Castenray) en de Koninklijke Harmonie Euterpe (Venray). Zondag is de eerste repetitie onder leiding van de Brunssumse dirigent Gerard Alofs.

Door Henk Baltussen

"De situatie dat elke muziekvereniging, fanfare en harmonie een eigen opleidingsorkest heeft is niet meer werkbaar", zegt Pieter Kwaspen van Euterpe en woordvoerder van de initiatiefgroep van No Limit. "Iedereen had een eigen dirigent, een eigen oefenruimte en het kost handenvol geld. Oostrum en Leunen werkten al eerder samen met het opleidingsorkest. Maar desondanks liepen de ledenaantallen terug. Afgelopen mei zijn de vijf dorpen bijeengekomen. Ook Cultura Venray (netwerkorganisatie in Venray op gebied van kunst en cultuur red.) schoof aan. Na enkele brainstormsessies is besloten om met No Limit te starten. De vijf orkesten zorgen zelf voor de uitvoering van het plan. Zondag 2 september om 11.00 uur repeteren we voor het eerst samen met de nieuwe dirigent in De Linde in Oirlo. De bedoeling is dat MFC De Baank de vaste repetitieruimte wordt voor No Limit. Telkens wordt van 11.00 uur tot 12.00 uur gerepeteerd. Het was zoeken naar een geschikte repetitietijd, ergens in het weekeinde. Omdat de concurrentie van sport groot is, bleek zondag laat in de morgen het geschikste. Bewust is gekozen voor dirigent Gerard Alofs, die niet één van de vijf samenwerkende orkesten begeleidt. We wilden vrij zijn van vooroordelen."
Het nieuwe opleidingsorkest start met 35 leerlingen. Haalt de muzikant op een gegeven moment een bepaald niveau dan stroomt hij of zij door naar het grote orkest. Dat gebeurt in nauw overleg met de dirigenten en de muziekcommissies van de afzonderlijke orkesten. Kwaspen: "Aan de andere kant hopen we ook dat enkele leerling-muzikanten die al door kunnen stromen, wat langer bij No Limit willen blijven. Het orkest kan ervaring goed gebruiken en het is een steun voor de nieuwkomers. No Limit is in feite bedoeld voor iedereen die start met het bespelen van een instrument Dat kan natuurlijk ook iemand van 35 jaar zijn. Eerst krijgt iemand een jaar individueel les en stroomt dan door naar No Limit."
Via een mail naar orkestnolimit@gmail.com is nadere info te verkrijgen over het leerlingenorkest.