Sjors Arts tijdens de voorstelling Als de liefde niet bestond.
Sjors Arts tijdens de voorstelling Als de liefde niet bestond. Foto: Peggy de Haan

Sjors Arts zwaait af en debuteert

AMSTERDAM | Afgelopen juni slaagde Sjors Arts (21) aan de Frank Sanders Akademie, 14 oktober debuteert hij in de familievoorstelling Schuld die in tal van Nederlandse theaters te zien zal zijn. Drie jaar terug verhuisde de Venraynaar naar het bruisende Amsterdam, maar zijn geboortedorp is hij nog niet vergeten. Hij wil snel terugkeren met een solovoorstelling in Schouwburg Venray.


Door Henk Baltussen


"De contacten daarover met schouwburgdirecteur zijn al gelegd", zegt Arts die maandag start met de repetities voor Schuld. Met vier anderen vormt hij de cast van de thrillermusical van Mel Wallis de Vries, die geschikt is voor twaalfjarigen en ouder. "De auditie voor Schuld verliep geweldig, Ik was de juiste persoon, op het juiste tijdstip op de juiste plek", vertelt Arts die daarbij hetzelfde gevoel had toen hij op zijn achttiende toelatingsexamen deed voor de Frank Sanders Akademie in Amsterdam. "De selectie voor de FSA is streng. Je moet je mannetje staan. Ik was bij die auditie nog nooit zo nerveus geweest. Maar het voelde gelijk als een goed passende handschoen. Ze zagen iets in me. Je leeft vervolgens drie jaar in een soort klooster. Je maakt vaak dagen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Je werkt hard, bent altijd bezig met jezelf." FSA is een opleiding voor musical en muziektheater en staat hoog aangeschreven in de wereld van musical en cabaret. Arts wist al vroeg dat hij een plaatsje wilde veroveren in dat kleine wereldje. Maar hij worstelde met de vraag welke opleiding daarvoor het beste bij hem paste. Uiteindelijk gaf Simone Kleinsma hem het advies het op de FSA te gaan proberen. "Goed beschouwd ben ik vooral een acteur. Zingen en vooral dansen heb ik op de FSA geleerd. Uiteindelijk zijn die onderdelen een op maat gesneden mix voor mij geworden." Op het podium stond Arts al diverse keren. Maar wel in de beschermde omgeving van de opleiding. Zoals zijn afstudeervoorstelling die hij twee avonden in de Kleine Komedie in Amsterdam voor zo'n duizend toeschouwers ten tonele bracht. Arts: "Familie, vrienden en kennissen kwamen kijken, maar ook theaterproducenten zaten in de zaal. We begonnen drie jaar geleden met twintig eerstejaars, veertien haalden het uiteindelijk. Ik knoop er op de FSA nog een vierde jaar aan vast met onder meer het volgen van masterclasses. Dat gebeurt in overleg met de opleiding. Dat ik nu al meteen kan beginnen in productie als Schuld is geweldig."
Arts noemt zich een ruwe diamant die hier en daar al wat begint te blinken. "Maar ik ben nog lang niet klaar. Je bent eigenlijk nooit uitgeleerd. Mijn grootste wens is om als cabaretier, als kleinkunstenaar op te kunnen gaan treden. Inspiratiebronnen voor mij zijn Jos Brink, Wim Sonneveld, maar ook cabaretgroep Purper. Liedjes zingen en verhalen vertellen, het lijkt me fantastisch. Ik schrijf al cabaret- en liedteksten. De muziek moet iemand anders schrijven. Ik wil mensen graag een spiegel voor houden, laten zien hoe we met elkaar omgaan.
Sjors Arts is niet in Venray te zien met Schuld, wel in Uden (22 november), Veghel (10 januari), Venlo (12 januari), Cuijk (26 januari) en Helmond (14 februari).