Golden D-Light viert zijn vijfjarig jubileum met een optreden  't Schöpke in Veltum.
Golden D-Light viert zijn vijfjarig jubileum met een optreden 't Schöpke in Veltum. Eigen foto

"Gezelligheid voorop"

Venray | Het Venrayse koor Golden D-Light bestaat vijf jaar. Els Bloemen (60), oprichtster van het zanggezelschap uit de wijk Brukske: "Bij ons word je niet afgerekend als je een scheve schaats rijdt.

Door Sven Poels

Zes jaar terug keek Bloemen belangstellend naar Golden Oldies, een televisieprogramma waarin presentator Ruben Nicolai een koor samenstelde van bejaarde Hagenezen. "Daar straalde zo veel plezier uit", vertelt ze nu. "Dat wilde ik in Venray ook."

De Venrayse besloot haar droom werkelijkheid te laten worden. Bloemen kwam in contact met Karlijn Versteegen, leefbaarheidsmedewerker van woningcorporatie Wonen Limburg, die voor haar op zoek ging naar een geschikte ruimte. "Zelf keek ik in mijn eigen netwerk of ik medezangers kon bereiken." Ze was niet bepaald roepende in de woestijn: "Ik kreeg meteen al best wat reacties. We zijn daarop met een stuk of twaalf begonnen, met name vrouwen."

In mei 2013 begon het 'proefdraaien' en in de eerste week van september kon de nieuwbakken formatie echt beginnen. Peggy Weber, dirigent van een ander Venrays koor genaamd D-Light, werd bereid gevonden om de leidersrol op zich te nemen. "Maar daar zijn we in het eerste jaar al vrij snel mee moeten stoppen", aldus Bloemen. "Peggy kreeg het te druk; twee koren op een avond lukte niet meer."

Hein van Langen, die al een koortje onder zijn hoede had, werd de nieuwe dirigent. Rond die periode werd ook de huidige naam bedacht door een van de leden: Golden D-Light. "D-Light vanwege het andere koor, waar we in het begin wat versterking van hebben gekregen. En Golden omdat we vooral liedjes uit de jaren vijftig en zestig zingen – de golden oldies." Bloemen somt op uit wiens repertoire ze zoal putten: "De Beatles, Daniel Boone, Boudewijn de Groot, Bee Gees, Simon and Garfunkel… We zingen in het Nederlands, Engels, Duits en Frans."

Anderhalf jaar geleden werd het hechte gezelschap in een klap verdubbeld, toen een vergelijkbaar zangensamble uit Geijsteren ermee ophield en zo'n dertien leden een nieuw onderkomen zochten. "Vanaf toen hadden we een vol koor. Op dit moment hebben we tegen de dertig leden, nog steeds voornamelijk dames. Er zijn vier heren, inclusief de dirigent." De leeftijden variëren van rond de vijftig tot in de zeventig. "Senioren uit onder andere Venray, Merselo, Maashees, Geijsteren en Wanssum."

Belangrijkste is dat we samen zijn en dat we onze passie met elkaar kunnen delen

Er wordt opgetreden, al is het wel heel onregelmatig. "We hebben onder meer in het inmiddels opgeheven bejaardentehuis Schuttersveld gezongen, op camping Heide, in Tegelen op de kerstmarkt en van het voorjaar nog in de Engelse tuin in Venray."

De repetities zijn een stuk geregelder: "Elke donderdagavond komen we van 19.00 uur tot 20.30 uur bij elkaar in Wijkcentrum Brukske. Tot de pauze beslist de dirigent meestal wat hij ons wil laten zingen, na de pauze mag iedereen bij toerbeurt zijn of haar voorkeur aangeven. Na afloop blijft er vaak wel een groepje hangen."

De sfeer is ongedwongen en relaxed, benadrukt Bloemen, die lachend toegeeft zelf niet de zuiverste zangstem te hebben. "De gezelligheid staat voorop, bij ons word je niet afgerekend als je een scheve schaats rijdt. Het belangrijkste is dat we samen zijn en dat we onze passie met elkaar kunnen delen."

En met anderen. Zo wordt er aanstaande zondag (2 september) in wijkcentrum 't Schöpke in Veltum een heus jubileumoptreden gegeven voor 'fans' en de bewoners van verzorgingstehuis de Mulder. "Er wordt gezongen van 14.30 uur tot ongeveer 16.00 uur. Daarna gaan we met het koor naar Wijkcentrum Brukske, waar een van de leden voor ons gaat koken." Bloemen heeft er zoals altijd veel zin in: "Het is fijn om samen te zingen. Dat hopen we ook nog lang zo te kunnen doen."