Afbeelding
Foto:

Brent Janssen Nederlands beste

Swolgen | De 16-jarige Brent Janssen wist afgelopen weekend in Oirschot het Nederlands kampioenschap eenspannen ponymennen in de wacht te slepen.

De in Swolgen wonende Brent vormt samen met groom, trainer en moeder Leontine en pony Hielke een gedegen team. Voor Brent was dit pas zijn vijfde wedstrijd op het allerhoogste niveau met zijn pony Hielke, die hij zelf heeft opgeleid. Onlangs wist hij in Frankrijk al een mooie uitslag te rijden. Dat hij nu al gezien zijn jonge leeftijd op het hoogste podium stond tijdens het Wilhelmus op het NK, was de verrassing van deze kampioenschappen.

Brent Janssen begon voortvarend door op de eerste dag met een knappe dressuurproef meteen een tweede plek te bemachtigen, al was het gat naar de nummer één, Tamara Pijl, met negen punten wel erg groot De achtervolgers, onder wie WK-ganger Marissa Schuiling, volgden op korte afstand.

Tijdens de marathon, waar acht hindernissen overwonnen moesten worden, ging de Swolgenaar als een razende tekeer. Op vijf hindernissen wist hij de snelste tijd te realiseren en daarmee de marathon op zijn naam te schrijven. Maar nog belangrijker was dat hij Tamara Pijl tot op één punt was genaderd, terwijl zijn achtervolger Marissa Schuiling op twee punten stond.

De afsluitende vaardigheid zinderde van spanning, want één gevallen balletje kost drie punten en maakt het verschil tussen goud of brons. Brent Janssen wist hier als enige van alle vijftien combinaties die meededen foutloos te rijden en binnen de tijd te blijven. Toen bij de laatste starter Tamara Pijl het eerste balletje viel, was zijn Nederlands kampioenschap met Hielke een feit en kon de nationale titel mee naar Swolgen.

Brent Janssen is vol ambitie en hoopt met deze prestatie een plekje in het nationale team te bemachtigen voor het wereldkampioenschap, dat volgend jaar op de rol staat.


Mike Teunissen naar Vuelta

YSSELSTEYN | Mike Teunissen neemt deel aan de Vuelta die zaterdag 25 augustus in Malaga start met een 8 kilometer lange tijdrit. De renner uit Ysselsteyn is op tijd fit na zijn val in de Ronde van Polen, die hem een tijdje langs de kant hield. Naast Teunissen zijn ook de Nederlanders Wilco Kelderman en Martijn Tusveld in de Sunweb-ploeg opgenomen. Kelderman is de onbetwiste kopman die vorig jaar vierde werd in de Spaanse ronde die zondag 16 september eindigt in Madrid. Voor Teunissen is het een van zijn laatste optredens voor Sunweb. Hij rijdt volgend seizoen voor de Nederlandse Jumbo-ploeg.