Escaperoom Xpeditielab

Venray | Het Xpeditielab Venray opent op dinsdag 28 augustus een escaperoom. Op deze dag wordt, na de officiële opening, het eerste groepje leerlingen opgesloten.

De escaperoom is getiteld Het Verlaten Lab. Dat is vrij uniek. Escaperooms zijn populair. Veel volwassenen laten zich vrijwillig opsluiten om er vervolgens alles aan te doen er zo snel mogelijk uit te komen. Maar voor kinderen zijn deze escaperooms er niet veel, en al zeker niet in het onderwijs.

In het Xpeditielab in Venray komen leerlingen op toerbeurt op bezoek om opdrachten te doen die te maken hebben met wetenschap en techniek. Zo wordt hen robotica, hout-, metaal-, leer-, kunststofbewerking aangeboden, constructie, programmeren en meer. Doel is om kinderen te enthousiasmeren voor techniek, technologie, onderzoeken, uitvinden en meer. Zo komen er jaarlijks zo'n 25 groepen 7 zes keer per jaar op bezoek voor gave opdrachten. Het Xpeditielab is een samenwerking tussen de stichting SPOVenray (Stichting Primair Onderwijs met 14 basisscholen) en Stichting Kies Techniek (samenwerking tussen bedrijven om kinderen te stimuleren voor techniek te kiezen).

Om kinderen op een leuke manier proeven te laten doen, ontstond het idee bij docent en ontwikkelaar Ted Lenssen om een escaperoom te ontwikkelen. Het Raayland College, de school voor voortgezet onderwijs, waar het Xpeditielab in gehuisvest is en nauw mee samenwerkt, ontwikkelde hiervoor een lesbrief. Met de lesbrief gingen leerlingen van de vmbo-t 2 aan de slag om ideeën te bedenken. Hier ontstond het idee om een laboratorium te creëren. Daarnaast zijn ideeën voor verschillende puzzels en aankleding gebruikt in het eindconcept.

Later werd hierbij Bauke Brouwer betrokken, docent en educatief ontwerper. Hij zette in samenwerking met Ted Lenssen en Bauke partner Hanke Brouwer een plan op. Het bouwen van de verschillende onderdelen is voornamelijk door Bauke gedaan. Hij gebruikte hiervoor veel gebruikte materialen. Vele uren van zijn vrije tijd zijn opgegaan door het experimenteren, overleggen en bijstellen van de verschillende onderdelen van Het Verlaten Lab.

Ook diverse bedrijven hebben een steentje bijgedragen, zodat de kosten zo laag mogelijk bleven. Labjassen werden gesponsord door een lokale carnavalswinkel, een specialist in domotica en elektra deelde uitgebreid zijn expertise en de aankleding middels een groot zeil werd geheel gesponsord door een zeilmaker uit de buurt. In juni hebben enkele groepjes leerlingen de escaperoom getest. Hierna zijn de nodige aanpassingen doorgevoerd en is het lab klaar voor gebruik.

In het komende jaar krijgen alle groepen 7 van Venray en omstreken de mogelijkheid om in groepjes opgesloten te worden in Het Verlaten Lab. Er wordt uiteraard ook gekeken naar mogelijkheden dat ook andere kinderen de mogelijkheid krijgen om zich te laten opsluiten.

Uit een wedstrijd zijn vijf leerlingen gekomen die als eerste de escaperoom mogen doen. Op dinsdag 28 augustus worden zij na een woordje als eerste opgesloten. De officiële opening vindt plaats voor genodigden om 16.00 uur.


Venray haalt thuiszitters van de bank

VENRAY/SEVENUM | Het Venrayse college trekt tussen de 21.000 euro en 28.000 euro uit om drie of vier jongeren uit de gemeente een speciaal onderwijs-zorgarrangement aan te bieden in zorgboerderij Vorster Hand in Sevenum. Ook de gemeenten Horst aan de Maas en Peel en Maas nemen deel aan de pilot.

Door onze redactie

Het betreft jongeren in de leeftijd tot 23 jaar met een complexe meervoudige problematiek die in een gemiddelde schoolse omgeving onvoldoende begeleiding kunnen krijgen. Het gevolg is niet zelden dat ze afhaken in het reguliere onderwijs en thuis aan de bank blijven gekluisterd. Ze lopen leerachterstanden op en verliezen de broodnodige contacten met leeftijdsgenoten.

De meest voorkomende diagnoses zijn ADHD, PDD-nos, autisme, angststoornissen en depressie.
Om die jongeren uit hun isolement te verlossen of te behoeden dat ze daarin terechtkomen, heeft zorgboerderij een bijzonder arrangement ontwikkeld.

De drie genoemde gemeenten werken mee aan de proef die duidelijk moet maken of de intensieve maatwerkbegeleiding soelaas biedt.
In totaal kunnen tien jongeren in Vorster Hand worden geplaatst, wat neerkomt op drie of vier leerlingen per gemeente. Het Citaverde College in Horst verzorgt het onderwijsgedeelte van het arrangement. De jeugdhulp die bij Vorster Hand wordt verleend is op maat gesneden voor elke deelnemer. Alleen gekwalificeerd personeel draagt zorg voor de begeleiding.
Per leerling kost het speciale Vorster Hand-arrangement 20.000 euro op jaarbasis. Daarbij inbegrepen de inzet van docenten en gebruik van bepaalde materialen.

De gemeentelijke bijdrage per leerling is 7.000 euro per leerling. Per gemeente komt dat neer op (uitgaande van drie tot vier deelnemende leerlingen) jaarlijks 21.000 euro tot 28.000 euro.
De tien jongeren krijgen een dagdeel les op de boerderij van een docent van Citaverde. De rest van de dag gaan ze op de boerderij aan de slag dat kan bestaan uit werken in de witlofkwekerij, in de kas, de tuin, bij het kleinvee, de keuken of in de zorg.

Slaagt de pilot dan is het de bedoeling dat er meerdere werkrichtingen worden aangeboden zoals in de horeca.
Indien nodig kan Vorster Hand het vervoer van de leerling naar de boerderij regelen. Hierover worden telkens duidelijke afspraken met de ouders en de leerling gemaakt.

De pilot wordt gestart omdat het Citaverde College steeds meer uitval ziet binnen de vmbo-opleiding.

De drie gemeenten merken dat het aantal jongeren dat thuis op de bank terechtkomt, groeit.
Het doel is om de jongeren die deelnemen aan het project, binnen anderhalf jaar terug te laten keren naar het reguliere onderwijs. Het behalen van een zogenaamd entreediploma is in dat tijdsbestek eveneens mogelijk op de Vorster Hand.