Afbeelding
Foto:

Monumentendag op 8 september

Venray | Tijdens de openingsbijeenkomst van Open Monumentendag, zaterdag 8 september, in de Borggraaf, Mgr. Goumansplein 1, zal Koos Swinkels, voorzitter van de jubilerende Stichting Kruisen en Kapellen in de gemeente Venray een presentatie geven over de beelden van de heiligen die nu in het Venrayse Museum staan.

Ooit stonden deze middeleeuwse beelden gewoon langs 's Heeren Wegen in hun Venrayse kapelletje. Vanwege het risico om gestolen te worden, verhuisden deze, inmiddels zeer kostbaar geworden, vaak houten heiligen, in de loop der jaren naar het museum. Zij werden vervangen door replica's, waarvan sommige gemaakt werden door de Venrayse beeldensnijders Piet van Dongen en Piet Clephas. Bijvoorbeeld de heilige Rochus van Veltum en Sint Oda. Ook deze beelden werden op hun beurt weer kostbare kunstwerken zijn nu vervangen door nieuwe duurzame exemplaren van kunststof. De Stichting Kruisen en Kapellen, die dit jaar het 25 jarig bestaan viert, houdt op 8 september van 13.00 tot 17.00 uur Open Atelier in de Pastoor van de Gaetstraat 52-kelder. Tegenover Pastoor van de Gaetstraat 89, onder de gymzaal.

En weet u wat een buidelboek is? Kom het zien op de tentoonstelling Onverwachte Ontmoetingen, die op 8 september door wethouder Anne Thielen in het Venrays Museum geopend wordt. De tentoonstelling loopt t/m 16 september (het museum is met ingang van 1 september op maandag gesloten). De openingstijden zijn van 13.30 tot
17.00 uur.

Ool zal Rita van den Boogaart, kunsthistoricus, in het kader van het thema In Europa, een lezing houden over Europese bouwstijlen en de accenten daarvan in de Venrayse architectuur. Rita van den Boogaart is geen onbekende in Venray. Zij was van 1983 tot 2002 lid van de gemeentelijke monumentencommissie en heeft jarenlang kunstgeschiedenis gedoceerd aan de Volks Universiteit. Ontvangst in de Borggraaf vanaf 10.30 uur. Het programma start om 11.00 uur.

Het Limburgse Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, kring Venray, organiseert tijdens Open Monumentendag op 8 september om 14.00 uur een herdenkingsbijeenkomst voor Mgr. Dr. Henri Poels in de St. Petrus' Bandenkerk,

Het is dit jaar honderdvijftig jaar geleden dat Mgr. Poels in Venray werd geboren. Hij stierf zeventig jaar geleden, op 7 september in Heerlen en werd op 11 september 1948 begraven in Venray. Tijdens de bijeenkomst houdt Paul van Meegeren, gemeentearchivaris, een lezing over het leven van Mgr. Poels in Venray.

Na afloop is er een wandeling naar het standbeeld van Poels aan de Raadhuisstraat, waar een krans gelegd zal worden. Aansluitend volgt een toelichting op het Poelshuis (foto), een rijksmonument aan Raadhuisstraat 2.

In Merselo is Molen Nooit Gedacht open op 8 en 9 september van 11.00 tot 17.00 uur. De molen draait en er zijn demonstraties graan malen. De St. Petrus' Bandenkerk en de toren zijn open voor bezichtiging van 14.00 tot 16.00 uur. Er zijn gidsen aanwezig.


Match on tour in 't Stekske

Venray | Op donderdag 30 augustus is Match on Tour te gast in wijkcentrum 't Stekske in Landweert, van 20.00 tot 22.00 uur. Het thema is Hoe gaat het met je? en heeft betrekking op eenzaamheid en sociale betrokkenheid met elkaar. Met andere woorden: hoe krijgen we de eenzame en alleen zijnde mensen in contact met elkaar en de gemeenschap?

Iedere vrijwilliger en geïnteresseerde is van harte welkom om met elkaar hierover van gedachten te wisselen. Tijdens deze twee uur durende bijeenkomst wil de organisatie samen met een vertegenwoordigster van Sensoor een start maken voor een telefooncirkel. Verder legt een projectmedewerkster van het project Buurtcirkel uit wat een buurtcirkel inhoudt. Tevens is er een deelnemer aanwezig om de ervaringen met de buurtcirkel aan de aanwezigen duidelijk te maken.

Tevens zijn medewerkers van Match voor vrijwilligers zijn van de partij om vragen over vrijwilligerswerk te beantwoorden. De bijeenkomst is voor alle vrijwilligers uit de gemeente Venray.