Loes Kessels (met hoedje) kijkt uit naar Magnifique:
Loes Kessels (met hoedje) kijkt uit naar Magnifique: "“Samen maak je een mooi concert.” Eigen foto

Liefde voor muziek

Oostrum | Loes Kessels (34) is een actief lid bij muziekvereniging muziekvereniging SMT in Oostrum. Zij is in het dagelijks leven werkzaam als HR-manager bij Coöperatie Vitelia en daarnaast kookt ze graag. Bij SMT is ze zowel muzikant als penningmeester. Op 3 november houdt de muziekvereniging ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan een groot jubileumconcert in de evenementenhal.

Door onze redactie

"Ik ben blokfluit gaan spelen toen ik acht jaar was na een jaar IVM", vertelt Loes Kessels. "Ik heb mijn A-, B-, C- en D-diploma gehaald en speel nu ruim 24 jaar. Vooral samen muziek maken is geweldig om te doen. Iedere muzikant is even belangrijk en samen maak je een mooi concert." Ze speelt al bijna 25 jaar dwarsfluit. "Dwarsfluit is een klassiek instrument en ik vind klassieke partijen het mooiste om te spelen. Moderne muziek is ook leuk om te spelen, maar dat zijn niet altijd de leukste partijen voor dwarsfluit. Soms heb ik daarom weleens spijt dat ik geen trompet of saxofoon heb gekozen. Ik oefen als ik op de repetitie merk dat het nodig is en ik de partijen niet onder de knie krijg door alleen op maandagavond te repeteren. Hoe vaak ik dan thuis oefen, is afhankelijk van het programma en de moeilijkheidsgraad van de stukken."

Bij het SMT zijn wat haar betreft veel hoogtepunten geweest. "Onder meer het preludeconcert in de kerk, het concours in Venlo, SMT & Guido, de Aostrumse passie in de kerk en Maestro. Af en toe speel ik een kleine solo, onlangs nog met het kerstconcert een grotere (You raise me up). Het is altijd spannend om een solo te hebben. Het is afhankelijk van de solo hoe zenuwachtig ik ben. Sommige solo's liggen me duidelijk beter dan andere, die dan ook beter door een collega-fluitiste gespeeld kan worden. Het gekke is dat de zenuwen meestal gedurende de solo erger worden en ik het meest nerveus ben als ik klaar ben."

Voor het grote jubileumconcert Magnifique op 3 november in de evenementenhal zit Loes Kessels namens het bestuur in de commissie als penningmeester en probeert ze alles financieel in goede banen te leiden.

"De leden maken SMT! Het is een heel enthousiaste club, mensen die graag muziek maken, houden van gezelligheid, maar ook de schouders eronder zetten als er iets te doen is. Vele handen maken licht werk en bijna ieder lid draagt op zijn of haar manier een steentje bij aan de vereniging. Alleen dan kun je een gezonde vereniging in stand houden. Ik vind MVSMT vooruitstrevend, we proberen zo goed mogelijk met de tijd mee te gaan en te werken aan een moderne vereniging, steeds minder het traditionele van vroeger. Dat zie je onder meer terug in de concerten die we organiseren en daarnaast ook hoe we ons naar buiten presenteren, bijvoorbeeld aan aanpassingen in kleding, geen uniformen meer. Volgend jaar vier ik mijn jubileum van 25 jaar en, zoals ik er nu over denk, ga ik ook de 40 halen. Regelmatig draaide ik mee in commissies. Onder meer de jeugdcommissie, Aege Bòjjum Live, Maestro, Mini Maestro, Dinnershow met Meerlo, SMT & Guido ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum. De harmonie brengt ook weleens een serenade bij feestelijk gebeurtenissen, zoals bruiloften, uitreiking van lintjes of feesten van 90- of 100-jarigen. De mensen vinden het vaak heel bijzonder om een serenade te krijgen en voor ons is het een kleine moeite."

Het blijft volgens haar lastig om voldoende aanwas te krijgen en de jeugd ook voor de lange tijd te blijven binden aan de vereniging. "Voor mij persoonlijk zou er iets meer moeilijke muziek bij MVSMT mogen zitten. Met name technische passages uit concourswerken. Die worden wel eens apart gerepeteerd in groepsrepetities. Dat vind ik wel een uitdaging en het is fijn als het dan uiteindelijk toch lukt."

Wat doe je dan als je iets net niet helemaal kunt spelen? "Thuis oefenen, een beetje 'foetelen' of anders vragen of de dirigent de partij wat kan vereenvoudigen. Er zijn heel bijzondere feestjes geweest. Ieder feestje is apart. Maar het feestje na ons geweldige concoursresultaat in 2003, met bijna 92 punten, eindigde met een tondeuse en flink wat haarverlies. Jong en oud wordt zo goed mogelijk gemixt om elkaar zo goed mogelijk te leren kennen. Bijvoorbeeld zoals we gedaan hebben tijdens het uitje in Nijmegen." Het is een aardig drukke tijd nu? "Gemiddeld één keer in de maand hebben we vergadering en het aanvragen van fondsen en subsidies heeft wel behoorlijk wat tijd gekost. Eigenlijk ben ik er wel wekelijks mee bezig. Maar vooral geniet ik van alle voorbereidingen, want alleen met mensen die er samen de schouders onder zetten gaat het lukken. Op 3 november om 20.00 uur in de evenementenhal verwacht ik een fantastische show, waar we hopelijk aan heel veel mensen kunnen laten zien hoe gaaf muziek maken kan zijn en dat het ouderwetse harmonie-imago echt
achterhaald is."