Afbeelding
Foto:

Taallunch bij BiblioNu

Venray | BiblioNu aan de Merseloseweg 59 in Venray houdt op donderdag 6 september van 12.00 tot 13.30 uur in het teken van de Week van de alfabetisering een taallunch voor loketmedewerkers van de gemeente Venray.

Iedereen die interesse heeft in wat laaggeletterdheid inhoudt en wat de bibliotheek hieraan doet, is van harte welkom. Aanmelden kan tot uiterlijk 30 augustus via mpeeters@biblionu.nl In de gemeente Venray wonen naar schatting 3.000 tot 3.500 laaggeletterden in de leeftijdscategorie 16 tot 65 jaar en zijn minimaal 1.600 inwoners van 65 jaar en ouder laaggeletterd. Dit betekent dat volwaardig deelnemen aan de samenleving voor deze inwoners niet vanzelfsprekend is. BiblioNu biedt een cursus Nederlands en computercursussen aan om deze mensen vaardiger te maken. NT1-ers schamen zich vaak dat ze onvoldoende kunnen lezen en schrijven en hebben allerlei methoden ontwikkeld om dit te maskeren.

Tijdens de lunch wordt toegelicht hoe laaggeletterdheid herkend kan worden en hoe het beste doorverwezen kan worden. Het programma bestaat uit een rondleiding, een presentatie over de problematiek van laaggeletterdheid, een quiz en een ervaringsdeskundige vertelt zijn verhaal. Het Taalcafé is elke laatste donderdag van de maand van 13.00 van 14.30 uur in Bibliotheek Venray. Op donderdag 30 augustus gaan de deelnemers een stadswandeling maken. Vrijwilligers van het Rooyse Gidsen Gilde zijn bereid gevonden een rondleiding door Venray te verzorgen. Iedereen die de Nederlandse taal wil oefenen is welkom en deelname is gratis. Van tevoren aanmelden is niet nodig. Verzamelen om 13.45 uur bij de bibliotheek. Kijk voor meer informatie op www.biblionu.nl.


Medaille op WK

Wujiang | Van 8-18 augustus zijn de wereldkampioenschappen bridge voor de jeugd in Wujiang in China gehouden.

Nederland vaardigde spelers af in de categorieën girls, onder 21 (aspiranten) en onder 26 (junioren). Venray was wederom vertegenwoordigd, maar met minder spelers dan normaal: alleen Luc Tijssen speelde mee bij de junioren. Tijdens de round robin stonden de girls en de junioren vrijwel de hele tijd stevig in de top 3 en plaatsten zich gemakkelijk voor de knock-out. De aspiranten hadden het moeilijker, maar hielden de laatste twee dagen goed vol. Ze hehaalden de zevende plek. De knock-out loting voor de aspiranten zou zwaar worden aangezien ze in de kwartfinale het sterke land Zweden troffen, de huidige Europees kampioen. Dit bleek te moeilijk, de aspiranten verloren kleurloos. De junioren en de girls haalden relatief makkelijke overwinningen op respectievelijk Israël en Noorwegen. In de halve finale troffen de junioren het oppermachtige Zweden. Na twee jaar geleden op hetzelfde podium van dit land te hebben verloren, gebeurde dat ditmaal weer. De girls troffen Polen in de halve eindstrijd en moesten een ruime achterstand goed zien te maken. Ze kwamen aan het einde helaas net te kort. Dit betekende dat zowel de girls als de junioren om de derde plaats moesten spelen. De girls speelden tegen Frankrijk en moesten weer een achterstand wegwerken. Dit lukte net niet. Een erg zure vierde plek dus. De junioren traden aan tegen Polen, van oudsher een sterk bridgeland. De strijd was lang spannend en Polen gaf niet op, maar moest uiteindelijk voor Nederland buigen. De junioren wonnen daarom brons.