Streep door subsidies

VENRAY/OOSTRUM | Het Venrays college weigert subsidieaanvragen te honoreren van TC Venray, TC Oostrum en TC Rodhe. Het gaat om een totaalbedrag van 462.377 euro die wordt gebruikt voor divers renovatiewerk aan vooral banen bij de drie tennisaccommodaties. De drie clubs komen in opstand tegen de weigering.

Door Henk Baltussen

TC Venray trekt 492.000 euro uit om het huidige banenbestand van negen terug te brengen naar zeven, waarvan er zes met een toplaag van gravel worden uitgerust. De zevende baan wordt onder meer geschikt gemaakt voor padeltennis, een moderne baan die omsloten is met glas- en hekwerk. TC Venray vraagt de gemeente een subsidiebedrag van 328.000 euro. TC Rodhe wil zes smashcourtbanen renoveren voor een bedrag van 110.00 euro, waarvan 73.333 euro subsidiegeld. TC Oostrum trekt 61.000 euro uit voor het vervangen van drie tennisbanen. Die club wil dat de gemeente het volledige bedrag subsidieert.
In een schrijven laat wethouder Anne Thielen weten de subsidie te weigeren, 'omdat het huidige sportbeleid en de nota 'kunstgras-sportvelden' geen basis bieden om aan de renovatie van de tennisbanen tegemoet te komen'. Voor TC Venray geldt volgens Thielen ook dat de club als erfpachter van de accommodatie het complex voor eigen rekening dient te onderhouden en waar nodig te herstellen.
Thielen laat tevens weten alleen met betrekking tot het verlenen van jeugdsubsidies een relatie met de tennisclubs te hebben. Die worden dan ook keurig betaald.
De drie clubs zijn woedend over de subsidieweigering.
Rob Olthoff van TC Rodhe: "Eerder gewisselde argumenten tijdens het gesprek met de wethouder Thielen en de drie tennisverenigingen zijn niet meer in de afwijzing terug te vinden." Dat Thielen een beroep doet op de kunstgrasnotitie, is volgens Olthoff lariekoek. "Deze was daar volstrekt niet voor bedoeld, maar opgesteld vanwege de transitie van natuurgrasvelden naar kunstgras bij met namen korfbal en voetbal. De gemeente geeft blijk onvoldoende verstand van de materie te hebben. Smashcourtbanen zijn geen kunstgrasbanen."
Ook Paul Spronken, voorzitter van TC Venray, klaagt steen en been over het besluit. "In het huidige beleid staat dat twee derde van het bedrag wordt gesubsidieerd. In de toekomst zou dat niet meer zo zijn. Maar er is nog geen nieuw beleid. We wachten de motieven van de gemeente af."