Van links naar rechts: Mariska van Stelten (actiegroep), Bert Vermeulen (SP) en Samad Houbban (Wonen Limburg).
Van links naar rechts: Mariska van Stelten (actiegroep), Bert Vermeulen (SP) en Samad Houbban (Wonen Limburg). Foto: Rikus ten Brücke

Emoties bij Brukske-rapport

VENRAY | De SP zette een jaar geleden een grootscheeps onderzoek in gang om de schimmel- en vochtproblematiek in de huurwoningen van de wijk Brukske in kaart te brengen. Dat gebeurde na talloze klachten van huurders. Het rapport werd maandagavond aangeboden aan woningenverhuurder Limburg Wonen die nalatigheid wordt verweten.

Door Henk Baltussen

SP en Actiegroep voor een Gezonde Wijk (de onderzoekers en opstellers van het rapport) gaven in MFC Brukske een korte toelichting op de rapportcijfers die voor zich spreken (zie elders op deze pagina). Mariska van Stelten, lid van de actiegroep die veel woningen bezocht, sprak van een schandalige situatie hoe Limburg Wonen met de klachten van de gedupeerde huurders omgaat. "Het is in en in triest wat we hoorden en zagen. Mensen klagen bij Wonen Limburg, horen niets, bellen weer terug en blijken dan niet eens in het systeem te zitten. Het niet gehoord worden is net zo schrijnend."
Twee huurders namen het woord en barsten in huilen uit toen ze hun uitzichtloze situatie beschreven in hun door schimmel en vocht getroffen woning. Samad Houbban, manager bij Wonen Limburg die het rapport in ontvangst nam is oud-inwoner van Brukske en toonde zich begaan met gedupeerde huurders. Hij beloofde om er snel wat aan te doen. "Doet Wonen Limburg er niets mee dan neem ik ontslag", zei hij gedecideerd. "Daar houden we je aan", klonk het strijdvaardig uit de zaal.