Brukske met recht een schimmelwijk

VENRAY | Enkele honderden huurwoningen in de Venrayse wijk Brukske hebben binnenshuis te kampen met schimmel en vocht. Woningcorporatie Wonen Limburg Venray (WLV) blijft daarbij in gebreke, vinden 410 van de 446 ondervraagde huurders. Dat staat te lezen in het rapport Brukske Schimmelwijk, dat maandag is aangeboden aan Limburg Wonen.


Door Henk Baltussen


In Brukske staan in totaal 776 huurwoningen. De SP en Actiegroep voor een Gezonde Wijk (AGW) bezochten alle bewoners ervan. Met 446 huurders werden vervolgens gesprekken gevoerd over de staat van hun woningen en hoe WLV de klachten afwerkte.
210 huurders klaagden over de aanwezigheid van schimmel en vocht in de woning. Over de hele wijk gezien is dat aantal waarschijnlijk veel groter, daar 330 huurders om uiteenlopende redenen niet aan het grootscheepse onderzoek deelnamen.
De aanleiding was de klacht van een huurster die september vorig jaar bij de SP aanklopte. Op haar slaapkamermuur zat schimmel. WLV raadde haar aan meer te stoken en de kamer te luchten. Vanwege de hogere stookkosten was dat voor de huurster geen oplossing. De woningcorporatie bood verder geen oplossing aan. Langzaamaan werd duidelijk dat meer woningen in Brukske met schimmels en vocht kampten. De SP besloot tot verder onderzoek middels uitgebreide vragenlijsten en huurders mochten tevens uitgebreid hun verhaal doen. In twee straten werd vorig jaar september en oktober een proefonderzoek gedaan. Het bleek dat opvallend veel woningen last hadden van schimmel en vocht, voor de SP aanleiding het groot aan te pakken. Dat gebeurde in februari, maart en april van dit jaar.
Van straat tot straat werden de huurwoningen in de muziekbuurt onder de loep genomen. Ondertussen was in Brukske Actiegroep voor een Gezond Leven opgericht. SP en AGW besloten samen op te trekken in het onderzoek. Enkele passages uit het onderzoek: Bazuinstraat: 'Elk moet de verzekering worden aangesproken in verband met verschimmelde inboedel.' Gitaarstraat: 'WLV doet niets, daarom zelf maar geschilderd, zonder resultaat.' Luitstraat: 'De schimmel zit overal in huis.' Cellostraat: 'Huurder heeft schimmel al vier keer overgeschilderd. Bellen naar WLV heeft volgens huurder geen zin en is er maar mee gestopt.'
De probleemwoningen zijn gebouwd vanaf de jaren zeventig. Volgens RIVM komen schimmel en vocht vooral voor in woningen van voor 1992. Dat kan met de bouwtechnische staat te maken hebben. SP en AGW hebben daar geen onderzoek naar gedaan.