Montessori-leerkracht Mieke Teeuwen op de eerste schooldag aan de slag met enkele van haar nieuwe leerlingen.
Montessori-leerkracht Mieke Teeuwen op de eerste schooldag aan de slag met enkele van haar nieuwe leerlingen. Foto: Rikus ten Brücke

Start van nieuw schooljaar

VENRAY | Voor het laatst startte de Montessorischool Venray het nieuwe schooljaar op de locatie aan de Sleutelbloem in Landweert. Begin volgend jaar betrekken de 130 leerlingen en hun leerkrachten het oude pand van de Vlaswei-school, pal achter het huidige pand. Tot dan is het woekeren met de ruimte voor de groeiende basisschool.


Door Henk Baltussen


Ontspannen en met een mok koffie in de hand begroet schooldirecteur Petra Janssen maandagmorgen op het speelplein achter de school de eerste kinderen en ouders die de zomervakantie erop hebben zitten. Sommige nieuwe leerlingen die hun eerste stappen op school maken, klampen zich wat angstvallig vast aan hun papa of mama, een enkeling wil weer naar huis. Maar even later zit na de geruststellende woorden van de leerkrachten iedereen op z'n plek. De klassieke beelden van de start van het schooljaar zullen niet snel veranderen.

De Klimboom daarentegen startte juist in de compleet vernieuwde school

"Het hoort erbij", glimlacht Janssen in de kleine teamkamer die ook dienstdoet als buitenschoolse opvang. Buiten het ruimtegebrek heeft ze geen klagen. Want de school groeide ten op zichte van vorig schooljaar met 25 leerlingen naar 130. Dat heeft tot gevolg dat de leerlingen in plaats van vier, voor het eerst over zes lokalen zijn verdeeld. "Vorig jaar waren de groepen al te groot", zegt Janssen. "Daarom moesten er twee lesruimten bijkomen", zegt Janssen. "Met veel passen en meten is het gelukt. Maar het zit propvol. Sinterklaas moeten we buiten ontvangen omdat een gemeenschappelijke ruimte ontbreekt. En neem bijvoorbeeld de luizenmoeders die deze week hier komen, zij moeten op de gang gaan zitten. Dat kan niet anders."

Maar met het vooruitzicht van een nieuw gebouw, klaagt Janssen verder niet. De toekomst ziet er goed uit. Venray heeft het Montessori-onderwijs omarmd. "Negen jaar geleden begonnen we hier met 18 kinderen", herinnert Janssen zich nog. "Scholenkoepel Mozon, waar de Montessorischolen van Helmond, Venlo, Weert en Venray onder vallen, waagde in 2009 de stap met een school in Venray te starten. Zekerheid op succes was er niet. Maar al snel bleek dat er hier behoefte is aan onderwijs voor kinderen die zelf willen leren plannen, zo min mogelijk afhankelijk willen zijn van volwassenen en eigen verantwoordelijkheden willen nemen."

Voor dit schooljaar is de organisatie weer op orde. Door de groei ontstonden enkele vacatures. "Die zijn gelukkig ingevuld. Want Montessori-leerkrachten moeten na hun pabo-opleiding een extra cursus van twee jaar volgen om hier te kunnen werken. Dat wil of kan niet iedereen."
Reikhalzend kijken Janssen en haar negen leerkrachten uit naar de verhuizing die over een week of twintig plaatsvindt. Janssen: "Ik zie de kinderen al ieder hun eigen stoeltje naar de overkant dragen. Ik kan niet wachten."