Gwenda Nielen, oud-Oostrumse en deelneemster aan Expeditie Robinson:
Gwenda Nielen, oud-Oostrumse en deelneemster aan Expeditie Robinson: "'Boeie, ik doe het gewoon!" Foto: Stefan Ammerlaan

"Hoef niet beroemd te worden"

Oostrum | Ze is majoor, heeft een eigen bedrijfje én een druk gezinsleven. Toch vond socioloog en oud-Oostrumse Gwenda Nielen de tijd en energie om mee te doen aan het televisieprogramma Expeditie Robinson, dat vanaf 6 september op RTL 5 te zien is.

Door Sven Poels

In 2006, toen militair Gwenda Nielen meewerkte aan de documentaire Kamp Holland, werd Expeditie Robinson al op de 'to-do lijst' gezet. "Een van de crewmensen had daar ook aan meegewerkt", vertelt de in Soest woonachtige Nielen enthousiast. "'Dat lijkt me zo gaaf', zei ik tussen neus en lippen door. Maar op de een of andere manier kwam het er niet van."
Een hele tijd waren er alleen maar bekende Nederlanders in het populaire programma te zien en vorig jaar, toen er voor het eerst weer onbekenden werden toegelaten, waren Nielen en haar man druk met de adoptie van hun Nicaraguaanse dochter. "Dit jaar zou ik eigenlijk een oefening in het buitenland hebben, maar dat ging niet door. In een uur heb ik toen besloten: boeie, ik doe het gewoon!"
Vanaf eind februari maakte Nielen elke week een filmpje om zich bij het kritische televisiepubliek in de kijker te spelen.

´Ik explodeerde, want ik stond kapot van de spanning´

Op 12 april kwam het bericht dat ze het tot de laatste honderd had geschopt en na de strenge eindselectie kreeg ze op 25 april groen licht, onder voorbehoud van een medische en psychische keuring voor het programma.
"Ik explodeerde, want ik stond kapot van de spanning", weet Nielen nog. "Ik ging naar buiten en heb gelijk mijn man geappt. Hij was de enige die er tot de bekendmaking van mocht weten."
Begin juni vlogen de deelnemers – veertien bekende en zeven onbekende Nederlanders – vanuit Schiphol naar de Filipijnen. "Binnen een paar dagen zaten we op een onbewoond eiland met bijna niks en kon het avontuur beginnen."
De 38-jarige Nielen maakte deel uit van een kamp met vier twintigers (onder wie Dominique Hazeleger uit Horst) en twee vijftigers. Hoe het haar en haar team in de wildernis verging kan ze nu nog niet zeggen, maar ze kan wel al kwijt dat ze van nature meer naar de 'oudjes' trok. "Ik ging meer met Sandra (Spreij, red.) en Jan (Bronninkreef, red.) om, omdat we meer dezelfde interesses hadden."
Nielen heeft in het dagelijks leven dus een hoge rang binnen het leger. Was dat een voordeel voor haar? "Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Fysiek en mentaal ben je wel het een en ander gewend, maar je hebt wel altijd een helder plan. Zo'n plan is er niet als je met zes vreemden op een eiland zit opgescheept."
Of we Nielen na Expeditie Robinson nog een keer op de buis gaan zien, weet ze op dit moment niet. "Dat ligt eraan hoe ik op beeld kom", lacht ze breeduit. "Maar nee, in principe hoef ik echt niet beroemd te worden. Deze tijdelijke bekendheid is leuk, maar ik vind het ook prima als het na december langzaam uitdooft."