Bomenkap project Ooijen-Wanssum

Wanssum | Mooder Maas pakt de tweede helft van augustus de kapwerkzaamheden weer op. Voor de aanleg van waterkeringen en herstel van de Oude Maasarm worden op een aantal locaties in Blitterswijck en Broekhuizen bomen gerooid.

Locaties:

Veerweg Blitterswijck ter hoogte van het kloosterpoortje. Hier wordt de oude Maasarm hersteld;

Achter Walkro (Busheiderweg, Blitterswijck). Hier wordt een nieuwe dijk aangelegd;

De Zeelberg Broekhuizenvorst. De hoge gronddijk kruist de Zeelberg. De weg gaat hier omhoog en een aantal bomen moeten wijken voor de ophoging.

Veerweg Broekhuizen. In het PIP is vastgelegd dat langs de Veerweg in Broekhuizen een zogenaamde harde kering (damwand) moet komen. Voor het plaatsen van de damwand moeten een aantal bomen gekapt worden. Het gaat om de bomen achter de heg langs de Veerweg, tussen de Hoogstraat en Veerweg nummer 5. De boom op de hoek bij Veerweg nummer 5 staat op het tracé van de waterkering en wordt ook gekapt. Deze boom wordt gecompenseerd met drie nieuwe bomen, zodat er weer een bomenlaan ontstaat.

De bomen worden gekapt buiten het broedseizoen van vogels. Daarnaast wordt ook met andere flora en fauna rekening gehouden, zoals de das. Later dit jaar worden ook op andere plekken bomen gekapt. Er worden niet meer bomen gekapt dan strikt noodzakelijk voor de werkzaamheden. De bomenkap wordt bovendien gecompenseerd met aanplant binnen Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum.


Vroeg eropaf

Venray | Soms kan het leven tegenzitten en is het moeilijk om alle rekeningen te betalen. De gemeente Venray wil voorkomen dat inwoners diep in de schulden belanden. Daarom is de gemeente samen met Wonen Limburg en Synthese het project Vroeg eropaf gestart. Bij de eerste signalen wordt meteen actie ondernomen en gaan medewerkers van het wijkteam op huisbezoek.

Op het moment dat een inwoner twee maanden huurachterstand heeft, trekt Wonen Limburg aan de bel bij de gemeente. Via een speciaal ingericht meldingssysteem wordt het signaal opgepakt en gaat een medewerker van het wijkteam op huisbezoek. Dit is een schulddienstverlener of maatschappelijk werker. Samen wordt gekeken hoe de inwoner de geldzaken weer op orde kan krijgen en hoe verdere financiële problemen voorkomen kunnen worden. "Hiermee vergroten we de (financiële en sociale) zelfredzaamheid van inwoners én voorkomen we maatschappelijke uitval", aldus wethouder Anne Thielen. De medewerkers van het wijkteam die de huisbezoeken afleggen, zijn getraind en weten hoe ze inwoners kunnen helpen bij de financiële problemen. Op basis van de persoonlijke situatie kijken ze welke ondersteuning het beste past en welke andere hulpverleners betrokken kunnen worden. Met dit project bouwt de gemeente voort op de geïntensiveerde samenwerking tussen de gemeentelijke schulddienstverlening en de maatschappelijk werkers van Synthese. Ook Wonen Limburg is een partner waarmee op vele vlakken wordt samengewerkt.

Vanaf 1 januari 2019 sluiten meer organisaties aan bij het project Vroeg eropaf. Zo zijn er al afspraken gemaakt met energieleveranciers, zorgverzekeraars en het waterbedrijf WML.


Nieuwe biowalk

Beugen | Het project biowalk, wandelen in de natuur voor diabetespatiënten van Maasziekenhuis Pantein, start op zaterdag 8 september met een nieuwe wandelgroep.

Eén uurtje per dag stevig wandelen in de natuur betekent voor patiënten met diabetes type 2 in veel gevallen minder tabletten en insuline spuiten. Door te bewegen daalt het suikergehalte in het bloed. Daardoor kunnen minder medicijnen nodig zijn. Jacobien Driessen, diabetesverpleegkundige bij het Maasziekenhuis: "Eigenlijk gaat het bij biowalk om een verandering van leefstijl. Wij helpen de mensen op weg met tien wekelijkse wandelingen op zaterdag, vergezeld door een IVN-gids die af toe iets vertelt over de natuur." Zelf loopt Driessen ook mee. "Al wandelend coach ik de patiënten en kunnen zij met vragen bij mij terecht. Het is ook een mooie actie wijze van lotgenotencontact. Dit werkt heel positief. Vrijwel alle wandelaars blijven na de biowalks wandelen omdat zij de meerwaarde voor hun gezondheid hebben ervaren."

Het biowalk-project is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Vrienden van het Maasziekenhuis. De nieuwe serie van toen biowalks op de zaterdagochtend start op zaterdag 8 september. Er zijn nog plaatsen vrij en toelating geschiedt op volgorde van aanmelding. Elke deelnemer mag een introducé meenemen. Deze hoeft geen diabetes te hebben.

Voor meer informatie of aanmelding: diabetesverpleegkundige Jacobien Driessen via e-mail j.driessen@pantein.nl of op dinsdag of donderdag tussen 8.30 en 9.00 uur via telefoon (0485)845228.


Portretten van Reen over Venray

Venray | De Utrechtse kunstenaar Lars Reen (1993) heeft kort geleden acht dagen lang beeldkunst gemaakt als Artist in Residence in het Schoutenstraatje.

Zijn hamvraag hierbij was: wat maakt Venray zo speciaal? Dit heeft hij gebundeld in een aantal videoportretten, die in de lente van 2019 worden gepresenteerd in een winkeletalage in het centrum van Venray. Een preview hiervan is te zien op de website van Cultura Venray en op 24 augustus tijdens het evenement Night Vision in het Odapark.

Binnen zijn films over Venray heeft Lars Reen gewerkt met het contrast tussen deze grote organisaties en het warme centrum. Het idee van een thuis en verzorging staan centraal in de video's. Aan het einde van zijn verblijf liet de kunstenaar een getekend portret van Venray achter in het Schoutenstraatje. Hierop staat een klein kerktorentje en de Grotestraat.
Deze tekening is te zien totdat de volgende Artist in Residence in het pand komt. Reen post wekelijks op youtube een videodagboek waarin hij spreekt over zijn leven als jonge kunstenaar.