Onder het toeziend oog van wielerliefhebbers bereidt Dylan Groenewegen zich voor op de tijdrit.
Onder het toeziend oog van wielerliefhebbers bereidt Dylan Groenewegen zich voor op de tijdrit. Foto: Rikus ten Brücke

Zich vergapen aan tijdritrenners

VENRAY | In het overvolle centrum van Venray, waar de tijdritrenners bij de schouwburg starten en een eindje verder op de Raadhuisstraat finishen, is het zo'n 200 meter achter de eindstreep rustig. De tot op de bodem gegane renners mogen daar de benen stilhouden. Bij de ploegbussen doen ze aansluitend de cooling down, gadegeslagen door wielerliefhebbers. Zoals bij de Nederlandse Lotto Jumbo-ploeg.

Door Henk Baltussen

Van die ploeg laat Lars Boom zich direct na zijn optreden uitbollen. Het hoofd dat zachtjes nee-schudt hangt tussen zijn schouders. Er rijdt een geel hoopje teleurstelling voorbij. De Vlijmenaar heeft zijn favorietenrol niet kunnen waarmaken. Rob en zoon Luuk van de Sande staren hem na. Nee, vader en zoon komen niet speciaal voor Boom naar Venray. "We zijn hier voor de tijdrit. Dan zie je de renners allemaal apart. Veel leuker. Was het alleen een aankomst geweest, dan waren we niet gekomen. We komen uit Nootdorp. Best een eindje van hier. Maar het is leuk."

Boom verdwijnt in de teambus, erbuiten warmt Dylan Groenewegen zich op de fietstrainer op. Hij mag zich nog gaan uitleven op de 12,7 kilometer. Rob Engelke is wielerfan. De Venraynaar is met de fiets naar de finishstraat gekomen. Bij de Lotto Jumbo-bus volgt hij op zijn mobieltje de live-beelden van de tijdrit, vanuit zijn ooghoeken houdt hij het komen en gaan van de LJ-renners in de gaten. "Ik volg op wielergebied alles. Dat de BinckBank Tour in je eigen Venray is, is natuurlijk prachtig. Zelf zit ik ook af en toe op de racefiets. Waar ik echt een keer bij zou willen zijn? De Touretappe naar Alpe d'Huez lijkt me geweldig om mee te maken."

Ondertussen heeft Jos van Emden het rondje Venray-Merselo-Venray afgewerkt. Hij rijdt richting de LJ-ploegbus waar vrouw en kind hem verwelkomen. Felicitaties zijn er niet bij. De tijdritspecialist heeft het net als Boom niet waar kunnen maken. Boom zit voor de bus op de fietstrainer voor de cooling down. Een journalist neemt bij hem een interview af. Teambaas Richard Plugge drentelt wat op en neer tussen zijn renners. Saskia Kempkens uit Veghel en Jan Martens uit Boekel staan zich te vergapen aan de renners waar geen grammetje te veel aan zit. Ze zijn op de racefiets gekomen. "Puur om sfeer te proeven", zegt Kempkens. "We zijn ook al bij de start geweest. Ook daar was het hartstikke druk. Maar wel gezellig. Net stonden we even bij de SKY-ploeg. Ik zag dat mijn fiets dezelfde kleuren had als die van van SKY. Ik vroeg nog om te ruilen. 'Same color', zei ik nog. Maar ik kreeg geen reactie. Haha."
Groenewegen is klaar met zijn warming up. Hij krijgt zijn tijdritfiets aangereikt en vertrekt richting de start op het Schouwburgplein.
Vanuit België zijn Georges Brudnicki (uit Lanaken) en Hugo Simons (Dilsen-Stokkem) maar Venray af komen zakken. Op de scooter. "Nee, we zijn niet voor iemand in het bijzonder hier", zegt Brudnicki. "Wel dragen we Tim Wellens en Greg van Avermaet een warm hart toe. Maar van mij mag iedereen winnen. Het is gewoon leuk om een tijdrit te volgen. Nee, we hoeven echt niet urenlang bij de streep te staan. We lopen liever wat rond. Dan zie je meer. Proef je meer sfeer. En weet je wat ons opvalt? Dat Venray een hartstikke mooi plaatsje is. Nee, we waren er nog nooit."
Intussen is Groenewegen over de finish gegleden. Ook hij heeft het niet kunnen bolwerken tegen onder meer tijdritspecialisten als de latere winnaar Stefan Küng. Brudnicki en Simons lopen verder Venray in. "Oh ja", zegt Simons. "Georges is ook ooit wielrenner geweest. Maar dat is al enkele tientallen kilo's geleden, Hahaha."