Weetjes BB-Tour

Jaloers

venray | Eén van de Belgische organisatoren van de BinckBank Tour was wat opgevallen in Friesland (waar de eerste etappe van de Nederland/Belgische etappewedstrijd werd verreden) en in Venray waar de tijdrit werd verreden: "Wat is het toch een groot verschil tussen België en hier als het gaat om infrastructuur", liet hij zich in het gemeentehuis in Venray ontvallen waar onder meer de persruimte was. "De wegen zijn hier zoveel beter en voor de fietsers is het hier echt een paradijs. Bij ons is vaak het veel te smalle fietspad aangegeven met witte streep op de autorijbaan. Als je de fietspaden dan hier ziet, dan kun je alleen maar jaloers zijn."

Echt werken

Venray | Johan Coenders, die met de ploeg van de gemeente Venray-ploeg aan de amateurtijdrit deelnam, stond redelijk uitgewoond aan de finish. "Ik heb nu een dagje echt moeten werken", zei de gemeenteambtenaar in het shirt met als opschrift Venray Beweegt. Dat de gemeenteploeg voorlaatste werd lag misschien ook wel aan de kleding die de vier op de fiets droegen. In plaats van een strak, aerodynamisch wielershirt, waren de vier gehuld in een wapperend hardloopshirt. "Och, maakt ook niet veel uit. Het streven was finishen met z'n vieren. Dat is gelukt."

Kikken

venray | Voor Slappe Ventielrenner Edwin van Boxtel was de amateurtijdrit bijna een droom die uitkwam. "Fantastisch om over het parcours te fietsen waar even later de grote jongens overheen gaan. Geweldig gevoel, echt kikken. Je woont in Venray, dan moet je er ook wat voor doen. Ik fiets me het hart uit het lijf en ga daarna nog aan het werk als vrijwilliger." Nu is Van Boxtel niet zomaar iemand. Zijn oom heet Jan van Boxtel. De Millenaar was ooit (eind jaren vijftig van de vorige eeuw) profvoetballer bij NEC en later wielrenner. In 1974 werd Van Boxtel wereldkampioen van de veteranen in de klasse tot en met 39 jaar en in 1988 in de klasse van 50 tot 55 jaar. Op 26 november 2015 werd de toen 79-jarige Van Boxtel tijdens een training aangereden en overleed. "Ik ben trots dat ik zo'n oom mocht hebben", zei Edwin van Boxtel na de ploegentijdrit. "Hij is echt een voorbeeld."

Winnen Cycles

Venray | Oud-prof en Venraynaar Peter Winnen heeft sinds een jaar of zes een eigen fietsmerk. Op internet zijn de racemonsters die op maat voor de klant worden gemaakt, te zien. Maar sinds kort zijn ze ook te bewonderen bij Dekkers Tweewielers Wanssum BV te aanschouwen. En natuurlijk ook aan te schaffen. Er zit ook een sympathieke kant aan een Winnen-racefiets. Een deel van de aanschafprijs wordt gedoneerd aan Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Niet vreemd dat Peter Winnen aan Kika doneert. Zijn vrouw Yvonne overleed 4 december 2013 aan kanker.

Burgemeester trots

Venray | Burgemeester Hans Gilissen liep dinsdag trots als een pauw en druk twitterend door zijn wielerdorp Venray. Na afloop van de tweede etappe van de BinckBank Tour stak hij de loftrompet uit over het verloop van het wielerevenement, dat qua organisatie de nodige investeringen vergt van allerlei partijen. "Prachtige tijdrit in Venray. Dank aan alle medewerkers, vrijwilligers, politie, veiligheidsregio, ambulancezorg en Rode Kruis'. Om er vervolgens op Twitter bij een foto aan toe te voegen: 'Schouwburgplein, theater Venray en hartje gemeente Venray alweer internationaal in beeld. Wielerpromotie in Venray, Venray Bloeit'.