De renners van De Slappe Ventiel krijgen steun van oud-prof en Venraynaar Peter Winnen.
De renners van De Slappe Ventiel krijgen steun van oud-prof en Venraynaar Peter Winnen. Foto: Rikus en Brücke

'Keihard Venray in rijden, wow'

VENRAY | In elk geval niet laatste worden. Dat was de opdracht die het kwartet van De Slappe Ventiel zich had gesteld voor de amateurtijdrit, het voorprogramma van de BinckBank Tour. De vier mannen met de lichtjes bollende buiken slaagden met verve.

Door Henk Baltussen

Tegen de 39 kilometer per uur (19:40 min.) klokten Edwin van Boxtel (52), Joshua Winnen (38), Paul Hermsen (50) en Coert de Bruijn (47) op de streep op de Raadhuisstraat. Alle reden om elkaars schouders uit pure enthousiasme blauw te slaan. Een tijdritje van 12,7 kilometer rijden is andere kost dan op zondagmorgen een paar uur met een groep rond toeren. "Maar dit is zo mooi", glundert een hevig zwetende Van Boxtel. "Het voelt zo geweldig om via Merselo en de Deurneseweg keihard Venray binnen te rijden, zonder de verkeersregels in acht te hoeven nemen. Wow."

Winnen is de jongste van het stel, fietst nog maar een paar jaar en voelt zich daar gelukkig en gezond bij. Dat hij is opgegroeid met een vader die als prof bij onder meer de Tour de France eclatante successen behaalde, was voor hem geen reden om al eerder in de voetsporen van vader Peter treden. "Juist niet", lacht Joshua. "Ik vond het enkele jaren terug hoog tijd om wat aan mijn gezondheid te doen. Het werd fietsen. Ik kan niet ontkennen dat mijn vader een voorbeeld is geweest. Maar elke vader moet een voorbeeld voor zijn zoon zijn."

Bij vader Peter (twee Tourzeges op Alpe d'Huez) bekruipt bij de finish, als zijn zoon voorbij flitst, een trots gevoel. "Hij stopt er veel plezier in. En mooi om te zien hoe hij in enkele jaren is gegroeid." Intussen passeren de vier renners van de gemeente Venray de streep. Voorlaatste (27ste) worden ze. "We willen in elk geval de gemeente Venlo voorblijven", hijgt Johan Coenders. Dat lukt ze niet. De Venlonaren zijn vijftien seconden sneller. De Slappe Ventielers vinden de tijd rijp voor een pilske. "Ik hou het bescheiden", zegt Van Boxtel. "Ik ga straks hier nog aan de slag als vrijwilliger."

Amateurtijdrit BinckBank Tour 1. Sauna Diana (16:32). 2. SCT (16:33), 3. ASML (17:02), 8. Inalfa Cycling Team (17:57), 16. De Slappe Ventiel (19:40), 27. Gemeente Venray (21:37).