Kunst van het Geloven start

Holthees | Voor de zesde keer openen enkele kapellen in de gemeente Boxmeer hun deuren voor kunst en publiek tijdens Kunst van het Geloven.

In de Mariakapel in Holthees, de Antonius- en Nicolaaskapel in Groeningen, Het Kloosterhuis en de St. Janstoren in Sambeek, de Nepomukkapel in Boxmeer en het Koningskerkje in Vierlingsbeek is opnieuw een fascinerende, soms ontroerende en verstillende, soms confronterende verzameling hedendaagse kunstwerken te zien binnen een prachtige ambiance van deze vaak al eeuwenoude gebouwen.

Op woensdag 24 augustus wordt de expositie officieel om 19.30 geopend door Marijke Cieraad art-curator en visual artist, in de kloostertuin van Het Kloosterhuis in Sambeek. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door de 4e Hoedanigheid. De expositie is aansluitend in het weekend van 25 en 26 augustus, van 1 en 2 september en van 8 en 9 september te zien, steeds van 11.00 tot 17.00 uur. Tevens is er een fietsroute beschikbaar die het publiek langs landelijke dreven naar de verschillende locaties leidt.

De tweejaarlijkse manifestatie Kunst van het Geloven wordt gehouden door de Stichting Kunst van het Geloven in samenwerking met vertegenwoordigers van de verschillende locaties, waar de expositie te zien is. Primair doel is het instandhouden van deze vaak al eeuwenoude kapellen, die nagenoeg allen niet meer in gebruik zijn als kerkgebouw, maar wel de status hebben van monument. Met name door het organiseren van culturele activiteiten, die veel bezoekers trekken, wordt de schoonheid van deze monumenten onder de aandacht gebracht.

Bij de expositie Kunst van het Geloven gebeurt dit door kunstenaars uit te dagen om op basis van het thema Ongelooflijk ruimte en kunst samen te laten gaan.

De curatoren Willem den Hartigh en Jitske van Groenland zijn voor deze editie aan de slag gegaan om inspirerende kunstenaars bereid te vinden hun werk in de verschillende locaties te exposeren. Dat heeft geleid tot deelname van zeven kunstenaars, met verschillend werk. Hoog in de toren van Sambeek is werk te zien van Hannah Willemsen. (draadvormen) In het naastgelegen Kloosterhuis exposeert Birgit Cauer(beeldend kunstenaar) In het Koningskerkje in Vierlingsbeek exposeert Rosemin Hendriks (tekeningen) De Nepomukkapel wordt gevuld met een prachtige installatie van Willem Besselink. En de Anthonius- en Nicolaaskapel in Groeningen wordt gevuld met werk van Johan Claasen (assemblagekunstenaar) En in de Mariakapel exposeren Erik Buijs (beeldhouwwerk) en Anne Forest (schilderijen). Voor meer informatie over de kunstenaars en hun werk: www.kunstvanhetgeloven.nl.

Naast deze expositie kent deze editie van Kunst van het Geloven nog meer activiteiten. In de periode van de expositie van zaterdag 25 augustus tot en met zondag 9 september gedurende de weekenden, stelt Jitske van Groenland, conservator van schilderijen, haar atelier gevestigd Spoorstraat 3 in Vierlingsbeek open. Tijdens de openingsuren van de expositie geeft ze tekst en uitleg geven over hoe de restauratie van een schilderij in zijn werk gaat. De tweede activiteit is voor de vroege vogels; het betreft het inmiddels binnen de expositie traditie geworden Ochtendglorenconcert in de kapel van Het Kloosterhuis in Sambeek op zondagmorgen 26 augustus. Om 6.00 uur als het buiten en binnen nog donker is, laten Judith (viool) en Tineke (klavecimbel en orgel) Steenbrink, oprichters van Severijn en van Holland Baroque, de aanwezigen muzikaal ontwaken. Aansluitend is er een ontbijt.

Andere activiteiten zijn er op zondag 9 september. Op het plein voor de St. Janstoren in Sambeek start kunstenares Marianne van Heeswijk het Tapijt voor Vrede waaraan vervolgens iedere bezoeker een bijdrage kan leveren. Van 13.30 tot 15.00 uur is er een orgelbespeling door Jacques Steenbrink op het recent gerestaureerde Knipscheerorgel in de Protestantse Kerk in Boxmeer.


Limburgse boeren leveren verboden middelen in

Venray | Ruim een op de vijf Limburgse agrariërs heeft afgelopen winter verboden chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid en ongedierte ingeleverd. Het gaat om ruim achttienduizend kilo. Doel van de actie was te voorkomen dat deze middelen ooit in het milieu terechtkomen.

Veel boeren, tuinders en boomtelers hebben middelen in de kast staan die niet meer toegelaten zijn. Soms weet de agrariër dat niet. Soms weet hij niet waar hij met het spul naar toe moet en blijft het in de kast staan. Het probleem is dat er onvoldoende innamepunten bij gemeenten zijn. De meeste gemeenten nemen geen bedrijfsafval aan. Reden waarom de actie – onder de slogan 'bezem door de middelenkast' - nodig was. Het was een speciale actie in opdracht van de provincie Limburg en het Waterschap Limburg.
"Door de middelen verantwoord af te voeren is voorkomen dat ze bijvoorbeeld in het water terechtkomen," zegt bestuurslid Har Frenken van het Waterschap Limburg. Milieugedeputeerde Bob Ruers is tevreden met dit resultaat. "In grond- en oppervlaktewater worden immers nog altijd teveel restanten aangetroffen van gewasbeschermingsmiddelen", zegt hij.

Niet alleen agrariërs, ook loonwerkers en hobbyboeren kregen de kans om anoniem en kosteloos restanten van de verboden middelen in te leveren. 682 van de 3000 aangeschreven bedrijven maakten er gebruik van. Zij leverden in totaal 18.308 kilo middelen in. Van de bezochte bedrijven waren er 123 die hun middelenkast helemaal op orde hadden en niks hoefden in te leveren. Bij één bedrijf werd maar liefst 463 kilo opgehaald en bij drie anderen bedrijven meer dan 400 kilo.

Vooral boomtelers (39 procent) maakten van de actie gebruik, gevolgd door fruittelers ( 35 procent), akkerbouwers (32 procent) en glastuinders (29 procent). De akkerbouwers leverden het meeste in (5.963 kilo), op de voet gevolgd door de tuinders (4.956 kilo). Deze laatste sector heeft gemiddeld per bedrijf ook veruit de grootste hoeveelheid afgevoerd (64 kilo), gevolgd door de sector loonwerkers (38 kilo).
De meeste deelnemers kwamen uit Horst aan de Maas (113), Leudal (80) en Peel en Maas (75). In die gemeenten werden dan ook de grootste gezamenlijke hoeveelheid opgehaald, namelijk Horst aan de Maas (3.838 kilo), gevolgd door Peel en Maas (2.915 kilo), en Leudal (2.013 kilo).