Baas van Venray afgelast

VENRAY | De tweede editie van Baas van Venray is voor dit jaar afgelast. De dorpenwedstrijd zou zaterdag 8 september in Heide plaats gaan vinden. Doordat op het laatste moment enkele teams hun deelname introkken, besloot de organisatie de stekker eruit te trekken.

Door Henk Baltussen

"Met spijt in ons hart hebben we dit besluit moeten nemen", zegt Baas van Venray-voorzitter Andre Tonen. "Maar er zat niets anders op. Er ontstaat een te groot financieel risico. De kosten van het evenement zullen ons boven het hoofd gaan stijgen. Omdat de organisatie pas in 2017 is gestart is er nog geen financiƫle armslag om dit soort risico's op te vangen."
Het mag een opmerkelijke ontwikkeling worden genoemd. De eerste Baas van Venray, een competitie tussen de 23 dorpen en wijken van Venray (er deden dertien teams mee) was vorig jaar een succes. Dat vond de gemeente ook. De organisatie werd zelfs beloond met de Breedtesportprijs van Venray. "We waren overdonderd door het succes", zei Tonen vorig jaar nog. "En enorm trots op de prijs."

Vorig jaar was vooralsnog de enige editie van Baas van Venray

Hoe anders is het nu. "Met dertien teams waren we vorig jaar erg tevreden", legt Tonen uit. "Dan kun je groeien. En dat was ook de bedoeling, maar het is niet gelukt. Ja, een echte tegenvaller. Een oorzaak is moeilijk aan te geven. We gaan uitzoeken waar het aan ligt. We gaan naar de dorpen en wijken toe om antwoorden op onze vragen te krijgen. Misschien dat nieuwe teamcaptains soelaas bieden. Je hebt kartrekkers nodig. De kunst is om de goede te vinden."

Heide werd winnaar van de dorpenstrijd, die het beste met een zeskamp is te vergelijken, en mocht derhalve dit jaar optreden als gastheer. Een team bestaat uit minstens vijf vrouwen en vijf mannen en een teamcaptain en dient verschillende opdrachten te vervullen. Wie dat het beste doet wint.

De pijlen worden nu op volgend jaar gericht. Niet alleen gaan Tonen en zijn mede-bestuursleden campagne voeren in de dorpen en wijken, ook wordt contact gezocht met partners die voor ondersteuning kunnen zorgen. Zoals de buurtsportcoaches van Venray Beweegt. Daarnaast wordt nagegaan om de Baas van Venray in een andere periode van het jaar te laten plaatsvinden, rekening houdend met alle dorpskermissen. "We blijven positief", aldus Tonen. "Volgend jaar moet het gewoon doorgaan. De hele organisatie voor 8 september was klaar. Het draaiboek voor 2019 is er dus al."